Turkish Journal of Pediatric Surgery

Sabri Cansaran1, Ayşenur Celayir2, Oktav Bosnalı2, Osman Zeki Pektaş2

1Tokat Devlet Hastanesi, Tokat, Türkiye
2İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Üreteropelvik bileşke obstrüksiyonu, hidronefroz, piyeloplasti, ultrason, diüretik renogram

Özet

Amaç: Üreteropelvik bileşke obstrüksiyonu (ÜPBO) renal pelvis ile üreterin birleşim noktasında meydana gelen kısmi ya da intermitan total tıkanma durumudur. Bu çalışma, kliniğimizde açık yöntemle piyeloplasti yapılan ÜPBO’lu hastaların uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla yapıldı.

Yöntem: Ocak 2004-2015 yılları arasında, ÜPBO tanısı ile opere edilen 102 hastanın kayıtları cinsiyet, taraf, tanı şekli ve yaşı, takip süresi, ultrasonografik özellikler, böbrek sintigrafisi bulguları, operasyon yaşı ve özellikleri, kullanılan teknik ve materyaller, postoperatif takip süresi açısından retrospektif olarak incelendi.

Bulgular: On bir yıllık süreçte opere edilen 102 hastanın 28’i kız, 74’ü erkekti ve 67’sinde sol, 28’inde sağ, 7’sinde ise bilateral ÜPBO mevcuttu. Yetmiş iki hasta antenatal tanılıydı. Diğer 30 hastada ise ortalama tanı yaşı 4,1 yıldı. Preoperatif ultrason incelemesinde, ipsilateral ortalama pelvis anteriorposterior (PAP) çapı 30,3 mm, parankim kalınlığı 5,6 mm iken, postoperatif 1. yıl ipsilateral ortalama PAP çapı 16,4 mm, parankim kalınlığı 10 mm olarak ölçüldü. Sintigrafide preoperatif ortalama diferansiye renal fonksiyon değeri %44, postoperatif %45 bulundu. Ortalama ameliyat yaşı 2 yıldı (7 gün-14,8 yıl). Double-J stent (DJS) 94 böbrekte kullanıldı. Beş böbrekte hiç kateter kullanılmazken, 10 böbreğe ise 7-15 gün arası çekilen pyelostomi kateteri konuldu. DJS 82 böbrekte (%87) sistoskopi ile sorunsuz çıkarıldı. Biri kendiliğinden üretradan çıktı. Mesaneden üreter içine migrate olan 8 stent üreterotomi/ üreteroskopi ile çekildi. Bilateral ve sol üreterovezikal bileşke obstrüksiyonu nedeniyle opere olan 2 olgudaki 3 stent ise üreteroneosistostomi sırasında çıkarıldı. Hastaların ortalama takip süresi 4,4 yıldı. Yüz dokuz ÜPBO’lu böbrek ünitesinde yalnızca 5’i nüks etti (%4,5).

Sonuç: Dismembered piyeloplasti ÜPBO’nun tedavisinde çok başarılı ve nüks oranı oldukça düşük bir cerrahi seçenektir. DJS ile ilgili komplikasyonlar ilave morbiditeye yol açabilmektedir

Atıf vermek için: Cansaran S, Celayir A, Bosnalı O, Pektaş OZ. Pediatrik üreteropelvik bileşke obstrüksiyonunda cerrahi tedavi: Tek merkez deneyimi. Çoc. Cer. Derg. 2019;33(2):72-8.