Turkish Journal of Pediatric Surgery

Tugay Tartar1( 0000-0002-7755-4736), İdil Rana User2, Ünal Bakal1, Mehmet Saraç1, Bülent Hayri Özokutan2, Ahmet Kazez1

1Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye
2Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Gaziantep, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Kist hidatik, atipik yerleşim, çocuk

Özet

Amaç: Kist hidatiğin karaciğer ve akciğer dışında yerleşim gösterenleri atipik yerleşimli kist hidatik olarak adlandırılır ve tüm olguların %10’unu oluşturur. Bu çalışmada, atipik yerleşimli kist hidatik olguları değerlendirilerek özellikle tanıda yaşanan zorluklar irdelenmiştir.

Gereç ve Yöntem: Ocak 2000 - Aralık 2017 yılları arasında iki üniversite hastanesinde tedavileri yapılan kist hidatikli hastalardan, atipik yerleşimli kist hidatik nedeniyle takip ve tedavileri yapılanların yaş, cinsiyet, şikayet, lezyonların yerleşim yeri, laboratuvar sonuçları, kist rüptürü varlığı, komplikasyonlar, tedavi yöntemi, takip süreleri ve nüks gelişimleri geriye dönük olarak incelendi.

Bulgular: Toplam 139 kist hidatik içerisinde 8’i erkek, 6’sı kız olmak üzere 14 olguda (%10) atipik yerleşimli kist hidatik tanımlandı. Olguların ortalama yaşı 10,9±2,9 yıldı. Soliter atipik yerleşimli kist hidatiklerin 6’sı (%43) dalak, birer tanesi (%7) ise böbrek, urakus, omentum ve retrovezikal yerleşimliydi. Olguların 4’ünde (%28,6) çoklu organ tutulumu vardı. En sık şikayet karın ağrısı ve halsizlik, en sık fizik muayene bulgusu batında hassasiyet ve defans idi. Soliter atipik tutulumu olan olguların (n: 10) hiçbirinde eozinofili görülmedi. Soliter atipik yerleşimli kist hidatikde indirekt hemaglütinasyon testinin duyarlılığı %67,5 idi. Omentum, urakus ve retrovezikal yerleşimli olgularda radyolojik değerlendirme tanıya katkı sağlamadı. Tanı duyarlılığı ultrasonografide %78,5, bilgisayarlı tomografide ise %80 bulundu. Olgular postoperatif ortanca 12 ay (6-36) takip edildi ve nüks görülmedi.

Sonuç: Spesifik bir muayene bulgusunun olmadığı, radyolojik olarak tanımlanan farklı organ kistlerinde negatif serolojide bile atipik yerleşimli kist hidatik olasılığı akla gelmelidir. Atipik yerleşimli kist hidatikde multiorgan tutulumu daha sıktır.

Atıf vermek için: Tartar T, User İR, Bakal Ü, Saraç M, Özokutan BH, Kazez A. Çocuklarda atipik yerleşimli kist hidatik tanısında yaşanan zorluklar: İki üniversite hastanesi deneyimi. Çoc. Cer. Derg. 2019;33(1):12-7.