Turkish Journal of Pediatric Surgery

İdil Rana User1, Ünal Bakal2, Mehmet Saraç2, Bülent Hayri Özokutan1, Ahmet Kazez2

1Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilm Dalı, Gaziantep
2Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Elazığ

Anahtar Kelimeler: Afet tıbbı, travma, patlama yaralanması, çocuk

Özet

Amaç: Günümüzde kazalar, savaşlar ve doğal afetler nedeniyle çok sayıda insan yaralanmakta ve yaşamını kaybetmektedir. Bu nedenle, afet tıbbının önemi artmıştır. Bu çalışmada, yaşanan olaylar ışığında afet durumlarında çocuk cerrahlarının deneyimlerinin aktarılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Ağustos 2016’da Elazığ ve Gaziantep’te yaşanan terör olayları ardından sözü geçen illerde üniversite hastanelerinde afet yönetimi, acil servis idaresi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları irdelendi.

Bulgular: Her 2 olayda da, kimliği belirsiz yaralıların olması, kısa zaman diliminde çoklu travmaya maruz kalan çok sayıda hastanın getirilmesi, acilin, laboratuvar, kan bankası ve radyoloji bölümlerinin kapasitelerini aşacak başvurular, karşılaşılan ortak sorunlardı. Çıkarılan dersler ise, insan ve malzeme kaynaklarının verimli kullanılması, gereksiz tetkiklerden kaçınılması, hastaların durumlarına göre triyaj uygulanıp iş yükü ve yoğunluğun dengelenmesi, yaralılar hastaneye ulaşmadan önce acile gidilip hazırlıkların yapılması, akut durum atlatıldıktan sonra nöbet sistemi oluşturularak tıbbi hizmetin devamlılığının sağlanması gerekliliğidir.

Sonuç: Önceden hazırlanan hastane afet planı ile bu gibi durumlarda ortaya çıkacak sorunlar en aza indirgenebilir. Bu ve benzeri çok sayıda insanının yaralanabileceği ve yaşamını kaybedebileceği olayların gelecekte de devam edeceği gerçeği, afet tıbbının çocuk cerrahisi eğitimine dâhil edilmesini de gerekli kılmaktadır.