Turkish Journal of Pediatric Surgery

Ahmet Atıcı, Sinan Kılıç

Aksaray Devlet Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Aksaray

Anahtar Kelimeler: Sünnet, çocuk, plastik klemp

Özet

Amaç: Bu çalışmada, plastik klemp (Alisklamp) ile sünnet yönteminin yaz döneminde artan sünnet yoğunluğunu azaltmada çocuk cerrahları için alternatif bir yöntem olabileceğine dikkat çekilmesi amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Ağustos 2014-Haziran 2016 tarihleri arasında Aksaray Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniğinde yapılan sünnetler geriye dönük olarak incelendi. Bu süre içinde cerrahi yöntem ve plastik klemp ile yapılan sünnet sayıları karşılaştırıldı. Her iki yöntem için operasyon yaşı, operasyon süresi, operasyon maliyeti ve komplikasyon oranı belirlendi.

Bulgular: Ağustos 2014-Haziran 2016 tarihleri arasında iki çocuk cerrahı tarafından 2367 hastaya sünnet yapıldı. 2131 (%90,02) hastaya plastik klemp yöntemi ile ve 236 (%9,18) hastaya cerrahi yöntemle sünnet yapıldı. Cerrahi sünnet sonrası maliyet ortalama 179,6±15 TL, plastik klemp yöntemi ile maliyet ortalama 172,5±10 TL olarak bulundu. Ameliyat süresi plastik klemp yöntemi ile ortalama 8,3±5,9 dakika, cerrahi yöntemle ortalama 27,5±5,8 dakika olarak bulundu. Cerrahi yöntem ve plastik klemp ile sünnet arasında süre açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi (p=0,01). Çalışmamızda plastik klemp ile total komplikasyon oranı %0.06 olarak bulundu. En çok görülen komplikasyon %1,86 ile kanama oldu.

Sonuç: Plastik klemp yöntemi ile sünnet, cerrahi yöntemle kıyaslandığında kabul edilebilir bir komplikasyon oranına sahiptir ve daha kısa sürmektedir. Plastik klemp yöntemi ile sünnet özellikle yazın ikinci basamak sağlık hizmeti veren hastanelerde sünnet süresini kısaltması nedeniyle ameliyat odasının daha verimli kullanılmasında etkili bir yöntem olabilir.