Turkish Journal of Pediatric Surgery

Serdar SANDER

T.C. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Kliniği, İstanbul

Anahtar Kelimeler: Çocuk Cerrahisi Dergisi (ÇCD), yayın özellikleri, sorunlar, çözümler

Özet

Amaç: 30.yılına giren Çocuk Cerrahisi Dergisi’nin (ÇCD) bu süre içindeki işlevi ve karşılaştığı sorunların belgelenmesi, olası çözüm yollarının tartışılmasıdır.

Gereç ve Yöntem: ÇCD’nin geride kalan 29 yıl içinde çıkmış olan 72 sayısından 71’i (H. B. Eckstein anısına çıkarılan özel sayı dışarıda tutularak) tüm yönleriyle incelenmiştir.

Bulgular: Yayınlanan toplam 781 yazının %65,5’i klinik araştırma, %34,5’u olgu sunumları şeklindedir. Yazıların yalnız %10’u deneysel çalışma olup, %30’u da ulusal Çocuk Cerrahisi (ÇC) kongrelerinde sunulmuş çalışmalardır. Yazılarda toplam 3589 yazar adı vardır ve yazı başına ortalama 4,5 yazar düşmektedir. Kullanılan 11583 kaynağın yılları incelendiğinde yazılarda ortalama 12 yıl (en yeni 4, en eski 29 yıl) eskilikte kaynakların kullanıldığı belirlenmiştir. Dergimizde 110 (%14) yazıda birinci isim ÇC dışı bir daldan olup en sık Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları’na ait yazılar çıkmıştır. ÇC merkezlerinin ortak çalışmaları tüm yazıların % 8’ini oluşturmaktadır.

Yazı konuları arasında mide-barsak sistemi %33 ile başı çekmekte bunu %18 ile ürogenital sistem izlemektedir. Çocuk cerrahları yazılarında en sık Patoloji olmak üzere 38 ayrı tıp dalı ile işbirliği yapmıştır. İlk isim çocuk cerrahı olan 671 yazının %66’sı uzmanlık eğitimi veren merkezlere ait olup, üniversiteler arasında Ege Tıp ve Cerrahpaşa Tıp, devlet hastaneleri arasında Dr. Sami Ulus ve Şişli Çocuk Hastanesi başı çekmiştir.

Dergimizde 29 yılda 13 editör, 22 yardımcı editör sorumluluk üstlenmiş, çıkarılması gereken yılda 3 sayı hedefine ancak 18 yıl için ulaşılabilmiştir. Dergi 9 yıl Embase/Excerpta Medica’da, 7 yıl ise TUBİTAK dizininde yer almış olup şu anda herhangi bir dizinde yer almamaktadır.

Sonuç: Sağlıklı bir “yenidoğan” olarak yaşama atılan ve alanında tek olan dergimiz, tümümüzün sorumlu olduğu bir süreçte ne yazık ki “hasta çocuk” haline gelmiş olup yaşayıp gelişebilmesi için tüm ÇC topluluğunun sorumluluk alarak fazladan çaba harcamasını hak etmektedir.