Turkish Journal of Pediatric Surgery

Serdar SANDER

T.C. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Kliniği, İstanbul

Anahtar Kelimeler: Apandisit, çocuk cerrahisi, standart apandisit öykü formu, ulusal çocuk cerrahisi apandisit dizini

Özet

Amaç: Türkiye’deki çocuk cerrahisi kliniklerinin apandisitle ilgili çalışmalarının incelenerek bu konudaki genel eğilimlerin belirlenmesi ve gelecekteki çalışmaların planlanmasına ışık tutabilmek için bir apandisit yayın dizinine temel hazırlamaktır.

Gereç ve Yöntem: Kaynaklara Ulusal Çocuk Cerrahisi kongrelerinin özet kitapları, Çocuk Cerrahisi Dergisi, TUBİTAK Tıp Dizini, PubMed ve ulusal dizinde yer almayan tıp dergilerinin internet arşivlerinin yanısıra bulunan çalışmaların kaynakçaları taranarak ulaşılmıştır. Yazarlar arasında -1. isim olmasa bile- çocuk cerrahı bulunan çalışmalar tüm yönleriyle incelenmiş, kaynakça şehir ve merkez adlarına göre düzenlenmiştir. Türk yazarlara ait kitaplar, derlemeler ve özet/tam metnine ulaşılamayan yazılar çalışmaya alınmamış, ancak kaynaklar bölümünün sonuna ayrıca eklenmiştir.

Bulgular: Özet veya tam metnine ulaşılabilen 361 çalışmanın 208’i (%58) kongre sunumu, 153’ü (%42) dergi yazısıdır. Yazılar 40’ı yabancı, 30’u Türk olmak üzere 70 ayrı dergide yayınlanmıştır. Kongre sunumlarının 76’sı (%36,5) dergi yazısı haline getirilmiştir. Çalışmaların 253’ü (%70) klinik araştırma, 108’i (%30) olgu sunumu olup, klinik araştırmaların 104’ü (%41) ileriye yönelik çalışmadır. Kırk iki şehirden 82 merkeze ait olan çalışmalara toplam 698 yazar katkıda bulunmuştur. Neredeyse tüm çalışmalarda konunun değişik yönleriyle ilgili olarak birbirleriyle örtüşen veriler bulunmasına karşın en sık işlenen ana konular; tanı, etyopatogenez, komplikasyonlar ve laparoskopik apandektomidir.

Sonuç: Ülkemiz çocuk cerrahisi merkezlerinde apandisit ile ilgili hemen her konuda çalışma yapılmış olmasına karşın, adlandırmadan başlayarak neredeyse hiçbir konuda yeterli bir fikir birliği bulunmaması dikkat çekicidir. Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği bünyesinde bir çalışma grubu kurularak yayın dizini, olgu veritabanı oluşturulması ve bir öykü-tanı-tedavi-izlem kılavuzu hazırlanması birikmiş deneyimden daha fazla yararlanılmasıyla daha kapsamlı çalışmalar için zemin hazırlayacaktır.