Turkish Journal of Pediatric Surgery

Oktav Bosnalı, Serdar Moralıoğlu, Ayşenur Celayİr

Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Servisi, İstanbul

Anahtar Kelimeler: Boyun, boyun kitleleri, çocukluk çağı, manyetik rezonans görüntüleme

Özet

Amaç: Çocukluk çağı boyun kitlelerinin cerrahisinde, boynun damar ve sinir yapılarının kitle ile olan ilişkisini bilmek ve bu yapıları korumak gereklidir. Bu çalışmamızda, çocukluk çağında ender gözlenen yan boyun kitlelerinin cerrahisinde özellikle manyetik rezonans görüntülemenin önemli anatomik noktaların tespitindeki rolünün vurgulanması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Haziran 2010 ve Haziran 2013 tarihleri arasında kliniğimizde ender görülen yan boyun kitlesi nedeniyle opere edilen olguların tüm hastane kayıtları geriye dönük olarak değerlendirildi. Radyolojik görüntüleme bulguları, peroperatif karşılaşılan anatomik yapılar ve histopatolojik tanıları değerlendirildi.

Bulgular: Yaşları 3 ay ile 11 yaş arasında değişen dört kız ve bir erkek beş olgunun tümünde, kitle eksizyonu öncesi ultrasonografi (US) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile radyolojik incelemeleri yapıldı. Bir olguda ayrıca bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülemesi yapıldı. Kitlelerin, A. carotis interna, V. jugularis interna ve externa, cupulae pleura, M. trapezius, N. accessorius, N. hypoglossus ve/veya M. omohyoideus gibi yapılara komşulukları rapor edildi. Eksize edilen kitlelerin yapılan histopatolojik değerlendirilmelerinden sonra, servikal lipom (1), servikal nöroblastom (1), rekürren brankial kist (2), servikal epidermoid kist (1) tanıları konuldu.

Sonuç: Boyun yan üçgenlerinde yer alan kitleler, yaşamsal önem taşıyan ve kitle eksizyonu sırasında hasarlanabilecek önemli anatomik yapılarla yakın komşuluk içinde olabilirler. Eksizyon öncesinde kitlenin hangi anatomik yapılara komşu olduğunun belirlenmesi ve diseksiyon sırasında bu anatominin ortaya konması, olası komplikasyonların gelişmesini önlemek açısından önemlidir. MRG, boyun kitlelerinin komşu olduğu anatomik yapıların ortaya konması açısından değerli bir yardımcı tanı aracıdır.