Turkish Journal of Pediatric Surgery

T. Çağdaş KARAVELİ1, Ali Erdal KARAKAYA2, Arzu KARAVELİ3

1Atatürk Devlet Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Antalya
2Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş
3Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Antalya

Anahtar Kelimeler: Çocuk, yanık, epidemiyoloji

Özet

Amaç: Bu çalışmada, Kahramanmaraş ili ve çevresinde çocuk yaş grubunda görülen yanık hastalarının sayılarının ve dağılımlarının tespit edilmesi ve aynı zamanda da ulusal verilere katkıda bulunulması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntemler: Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Servisine bağlı yanık birimimizde, 2003-2012 yılları arasında ayaktan ve yatarak tedavi edilen 18 yaşından küçük toplam 5962 yanık hastasının kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, yanık nedenleri, yanık derinliği, yanık yüzey alanları, hastanede kalış süreleri ve mortaliteleri araştırıldı. Yanık yüzey alanı Lund-Browder yöntemi ile hesaplandı.

Bulgular: 5962 hastanın 3279’u erkek (%55) ve 2683’ü kız (%45) olup, yaş ortalamaları 4,2 yıl (dağılım, 3 ay-14 yıl) idi. Beş bin yüz yetmiş sekiz (%86,9) hastada haşlanma, 717 (%12) hastada temas (soba, v.b), 42 (%0,7) hastada alev, 18 (%0,3) hastada elektrik ve 7 (%0,1) hastada kimyasal nedenlerle yanık oluştuğu saptandı. Beş bin beş yüz altmış (%93,3) hastada 2. derece yanık yüzey alanı ve 402 (%6,7) hastada ise 3. derece yanık yüzey alanı tespit edildi. Beş bin üç yüz yetmiş beş (%90,2) hasta ayaktan, 587 (%9,8) hasta yatarak tedavi edildi. Ayaktan tedavi olan hastalarda ortalama yanık yüzey alanı %8 iken, yatarak tedavi olan hastalarda %13 olarak saptandı. Yatarak tedavi olan hastaların ortalama hastanede yatış süresi 5 gün (dağılım, 3-14 gün) olup, hastaların takipleri süresince mortalite gözlemlenmedi.

Sonuç: Epidemiyolojik çalışmalar yanığa neden olabilecek nedenlerin ve oluşabilecek tehlikelerin belirlemesi açısından önem taşımaktadır. Yanığın öncelikli olarak önlenmesi hedef alınmalı ve ailelerin hem sosyoekonomik hem de sosyokültürel düzeylerinin iyileştirilmesi planlanmalıdır. Aynı zamanda Türkiye genelinde yanık hastalarına gerekli acil müdahalelerinin ve tedavilerin yapılacağı modern yanık ünitelerinin sayıca arttırılmasına gereksinim vardır.