Akciğer kist hidatiklerinde tedavi yaklaşımımız
Aynur Gültekin Uyanık, Cüneyt Günşar, Abdulkadir Genç, Can Taneli, Aydın Şencan, Ömer Yılmaz
Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Manisa
Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, akciğer kist hidatiği, medikal ve cerrahi tedavi
Özet
Echinococcus Granulosus’un neden olduğu paraziter kist hidatik hastalığı ülkemizde endemik bir seyir göstermektedir. Çocuklarda erişkinlerden farklı olarak akciğerlerde daha fazla yerleşim gösterebilmektedir. Pulmoner ekinokokkozdaki yaklaşımımızı ortaya koymak açısından tedavi ettiğimiz hastaları değerlendirdik.
2011 ile 2014 yılları arasında kliniğimizde tedavi edilen akciğer kist hidatiği tanılı hastaların klinik bulguları, uyguladığımız medikal ve cerrahi tedavi yöntemleri ve sonuçları geriye dönük olarak incelendi.
Sekiz erkek ve 4 kız çocuğun oluşturduğu hasta grubunda ortalama yaş 10.5±3.9 yıl olarak saptandı. En sık görülen klinik bulgu ve belirtiler öksürük (n:7), göğüs ağrısı (n:3) ve ateş yüksekliği (n:3) idi. Kist hidatik hastalığı 7 hastada sağ akciğerde yerleşim göstermekteydi. Kistlerin üst ve orta lob yerleşimleri alt lobdan daha fazlaydı. Üç hastada ek olarak karaciğer kist hidatiği saptandı. Sekiz hastada basit kist, 4 hastada ise komplike kist hidatik saptandı. Ortalama 22.7±9.04 gün preoperatif albendazol kullanımını takiben tüm hastalar cerrahi olarak tedavi edildi. Dokuz hastada standart posterolateral torakotomi ile kist drenajı+parsiyel eksizyonu, 1 hastada lobektomi, 1 hastaya segmentektomi operasyonu uygulandı. Skolosidal ajan olarak %20 hipertonik NaCl solüsyonu kullanıldı. Fistül alanlarının onarılması dışında kavite içi kapitone edilmedi. Altı hastada postoperatif komplikasyon gelişti [fistül (n:3), pnömotoraks (n:3), plevral effüzyon (n:3)]. Postoperatif bir hastaya yapışıklık nedeniyle torakoskopi+dekortikasyon uygulandı. Hastaların toraks tüp çekilme zamanı ortalama 15.09±11.09 gün, hastanede kalış süreleri ortalama 26.5±11.8 gündür.
Preoperatif dönemde başlanarak postoperatif üç aya tamamlanan albendazol tedavisi eşliğinde kapitonaj uygulanmadan yapılan kist drenajı+parsiyel eksizyonu ameliyatı ile istenilen sonuçlar elde edilmektedir. Bu tedavi yaklaşımı ile nüksümüz yoktur.