Turkish Journal of Pediatric Surgery

Ufuk Şenel, Halil İbrahim Tanrıverdi

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Tokat

Anahtar Kelimeler: Kabızlık, sennosid, laktuloz

Özet

Amaç: Kabızlık çocuklarda çok sık görülen bir şikayettir. Bu çalışmamızda kronik kabızlığı olan çocuk hastaların tedavisinde, laksatif olarak kullanılan laktuloz ile sennosid etken maddelerinin tedavi etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntemler: Mayıs 2013-Haziran 2014 tarihleri arasında çocuk cerrahisi polikliniğine kabızlık nedeniyle başvuran ve fonksiyonel kabızlık tanısı konulan 2 ile 10 yaş aralığındaki hastaların kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Tedavide oral laksatif olarak laktuloz ve sennosid kullanılmış olan hastaların, eşlik eden yakınmaları, yakınmaların süresi, kabızlık başlama yaşı, postnatal ilk gün mekonyum çıkışı, dışkılama sıklığı ve kıvamı, beslenme şekli, uygulanan tedavi, klinik seyir ve tedaviye yanıtları değerlendirildi.

Bulgular: Tedavi öncesi laktuloz grubunda 31 (%63.2) hastanın 3-4 günde bir, 15 (%30.6) hastanın 4-7 günde bir, 3 (%6.2) hastanın 7 gün ve daha fazla sürede bir gaita yapmakta olduğu izlendi. Sennosid grubunda 34 (%64.1) hastanın 3-4 günde bir, 13 (%24,5) hastanın 4-7 günde bir, 6 (%11.3) hastanın 7 gün ve daha fazla sürede bir gaita yapmakta olduğu izlendi. Laktuloz tedavisi uygulanan 49 olgunun 30’unda (%61.22) tedaviye yanıt alınırken, sennosid tedavisi verilen 53 olgunun 52’sinde (%98.11) tedaviye yanıt alındı (p=0.042). Laktuloz tedavisine yanıt alınamayan olgularda sennosid tedavisine geçildi. Sennosid tedavisine geçilen olguların tamamında tedaviye yanıt alındı.

Sonuç: Kronik kabızlık tedavisinde sennosid kullanılan olgularda laktuloz kullanılan olgulara göre daha başarılı olunmuştur. Kronik kabızlığın tedavisinde ilk seçenek olarak sennosid kullanılabilir.