Turkish Journal of Pediatric Surgery

Feride Mehmetoğlu1, Mensur Süer2, Ayşe Erdoğan3

1Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Çocuk Cerrahisi, Klinikleri, Bursa
2Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Radyoloji, Klinikleri, Bursa
3Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Patoloji, Klinikleri, Bursa

Anahtar Kelimeler: Duplikasyon, ileum, akut karın

Özet

Gastrointestinal sistem duplikasyonları ender görülen doğumsal anomaliler olup, sıklıkla ince bağırsakta bulunurlar. Genellikle iki yaşından önce teşhis edilirler. Klinik bulgular hastalığa özgü değildir, yerleşim yerine, boyutlarına ve mukoza tipine göre değişebilirler. Bu çalışmada oldukça geç dönemde saptanan tübüler tipte ileal duplikasyonlu iki olgu literatür eşliğinde tartışıldı.

Akut karın ağrısı yakınması ile başvuran 17 ve 10 yaşlarındaki iki olgu; ultrasonografilerinin apandisit ile uyumlu olması sebebiyle operasyona alındılar. Eksplorasyonda ilk olguda gangrenöz ve ikinci olguda perfore apandisit saptanarak appendektomi uygulandı. Aynı zamanda olgularda sırasıyla ileoçekal valvden 40 cm ve 80 cm uzaklıkta uzunlukları 6 cm ve 8 cm olan, proksimal uçtan bağırsak lümeni ile ilişkili tübüler tipte ileal duplikasyonlar tesbit edildi. Her iki olguda da duplike olan bağırsak rezeke edilerek uç uca anastomoz ile bağırsak devamlılığı sağlandı. Histopatolojik incelemeleri ileal duplikasyon ile uyumlu idi. Ektopik doku saptanmadı.

Ektopik mukoza bulundurmayan sınırlı sayıdaki gözlemimize göre, duplikasyonların ileum ile proksimal uçtan ilişkili olmalarına rağmen ileri yaşlara kadar asemptomatik kaldıkları sonucuna varıldı.

2014’deTrabzon’da yapılan XXXII. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi’nde poster olarak sunulmuştur