Turkish Journal of Pediatric Surgery

Mehmet Saraç1, Ünal Bakal1, Tugay Tartar1, Mustafa Tamer Gürbaz1, Mehmet Ruhi Onur2, Ahmet Kazez1

1Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi, Elazığ
2Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiyagnostik Anabilim Dalı, Elazığ

Anahtar Kelimeler: Testis, torsiyon, detorsiyon

Özet

Amaç: Testis torsiyonu yenidoğan ve puberte döneminde sık görülen ürolojik acil patolojilerdendir. En önemli morbiditesi testis kaybı ve infertilitedir. Bu çalışmada, testis torsiyonunda detorsiyonun erken dönem klinik ve radyolojik sonuçlarının sunulması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Ocak 2007 - Aralık 2012 tarihleri arasında testis torsiyonu nedeniyle tedavileri yapılan 17 hasta geriye dönük olarak incelendi. Skrotal renkli dopler ultrasonografi (US) bulguları, cerrahi ve yakın dönem sonuçları kaydedildi.

Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 8.5 yıl (1 gün - 15 yıl) olup üçü yenidoğandı. Başvuru süresi ortalama 23 saat (6 saat-3 gün) idi. Testiste ağrı, şişlik, kızarıklık ve kusma en sık bulgulardı. Skrotal doppler US tüm olgularda tanımlayıcıydı. Dört (% 23) hastaya orşiektomi yapılırken on üç hastaya detorsiyon ve fiksasyon uygulandı. Tüm hastalarda karşı testise de fiksasyon işlemi yapıldı. Detorsiyon yapılan 13 hastanın ortalama üç yıllık takiplerinde 5 hastada (% 38) testis boyutunda küçülme, 1’inde (% 8) ise atrofi gelişti. Bu olgular müracaat süreleri uzun ve torsiyonun 360 dereceden fazla olan olgulardı.

Sonuç: Yirmidört saatin altında ve 360 dereceden daha fazla olmayan torsiyonlarda, detorsiyon ve fiksasyon ile testis boyutlarında ve kanlanmasında ciddi değişiklikler olmayabilir. Yenidoğanlarda testis torsiyonlarında sıklıkla orşiektomi yapılmasına rağmen, puberte döneminde detorsiyon ve fiksasyon alternatif tedavi seçeneği olarak kullanılabilir.