Turkish Journal of Pediatric Surgery

Müjdem Nur Azılı, Doğuş Güney, Hüseyin Tuğrul Tiryaki

Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, Ankara

Anahtar Kelimeler: Vezikoüreteral reflü, Politano-Leadbetter, antireflü cerrahi

Özet

Amaç: Vezikoüreteral reflü (VUR) tedavisinde ameliyatlı veya ameliyatsız tedavi seçenekleri mevcuttur. Çalışmamızda Politano Leadbetter yöntemi ile antireflü ameliyatı uygulanan olguların tedavi sonuçları, komplikasyonları ve ameliyat sonrası izlem bulguları irdelenerek literatür bilgileri ışığında tartışılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2005-2011 tarihleri arasında Politano Leadbetter yöntemi ile ameliyat edilen 63 VUR olgusu geriye dönük olarak incelendi. Serimizde bir yaş üzerindeki 5. derece reflüsü olan ve renal sintigrafi incelemelerinde skar saptanan olgularda direkt açık cerrahi yapılırken, subüreterik dolgu materyali enjeksiyonunun başarısız olduğu ve yineleyen idrar yolu infeksiyonu ataklarının önüne geçilemediği olgularda ikinci seçenek olarak açık cerrahi uygulandı.

Bulgular: Olguların (n=63) (E:30, K:33) yaşları 4 ay ile 13 yaş (ortalama 4,23±3,45 yaş) arasında değişiyordu. 42 olguda (% 67) direkt olarak açık ameliyat kararı alınırken, 21 olguda (% 33) subüreterik dolgu madde enjeksiyonuna yanıt alınamadığı için açık ameliyat uygulandı. Altmış üç olgunun birinde 2. derece, dokuzunda 3. derece (% 10), 35’ i 4. derece (% 34), 47’sinde 5. derece reflü (% 55) nedeni ile toplam 92 üretere reimplantasyon yapıldı. Ameliyat sonrası % 89,2 üreterde reflünün tamamen düzeldiği görüldü.

Sonuç: Politano Leadbetter operasyonu VUR’u olan çocuklarda güvenilir ve düşük komplikasyon oranı ile uygulanabilen bir girişimdir. Cerrahi girişimin ekstraperitoneal gerçekleştirilmesi olası komplikasyonları azaltacaktır. Peritonun açıldığı ya da bağırsak zedelenmesinin olduğu olgularda adeziv intestinal obstrüksiyonda komplikasyon olarak karşımıza çıkabilir.