Turkish Journal of Pediatric Surgery

Hüseyin Tuğrul TİRYAKİ

Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara

Anahtar Kelimeler: Sistinüri, ürolitiazis, childhood

Özet

Amaç: Sistin taşlı çocuk olgular üriner sistem taşları arasında tedavi ve izleminde güçlük çekilen bir gruptur. Dikkatli bir şekilde tedavi edilmez ise renal yetmezlik ve son dönem böbrek yetmezliği kaçınılmazdır. Sistin taşı nedeni ile opere ettiğimiz olgular sunularak tedavi seçenekleri ve izlem sonuçlarının tartışılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntemler: 2009-2011 yılları arasında sistinüri nedeni ile opere edilen 9 olgu geriye doğru değerlendirilmeye alındı. Uygulanan tedavi seçenekleri ve sonuçları değerlendirildi.

Bulgular: Tümü erkek olan olgularımızın yaşları 6 ay ile 17 yaş arası ortalama 4,11 yaş idi. Beş olgumuzda bilateral, 4 olguda tek taraflı taş saptandı. Üç olgumuz PNL ile dört olgumuz RIRS ile iki olgumuz ise direkt açık cerrahi girişimler ile tedavi edildi. Yedi olgumuzda işlemler sonrası tam taşsızlık (% 77,7) sağlanırken, bir yaşındaki bilateral taşları olan iki olgumuzda taşsızlık sağlanamadı. İzlem sırasında ise taşsızlık sağlanan iki olguda bilateral taş oluşumu saptandı.

Sonuç: Sistinüri taş hastaları içerisinde zorlayıcı bir grup olarak multidisipliner tedavi gerektiren bir hastalıktır. Cerrahi tedavi seçenekleri içerisinde minimal invazif girişimler ilk seçenek olarak görülmelidir. Yineleyen girişimlerin gerekeceği tedavinin başlangıçında ailelerle kesinlikle paylaşılmalıdır.