Turkish Journal of Pediatric Surgery

Arzu Şencan1, Malik Ergin2, Münevver Höşgör1

1İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İzmir
2İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği, İzmir

Anahtar Kelimeler: Poliorşidizm, testisler, konjenital anomali

Özet

Poliorşidizm ürogenital sistemin ender anomalilerinden biridir. Tanı preoperatif konulabilirse de genellikle peroperatuar olmaktadır. Poliorşidizm’de esas önemli olan tanıdan ziyade operasyon sırasında orşiopeksi ya da orşiektomi yapılmasına doğru karar vermektir.

Bu çalışmada sağ kasık fıtığı tanısıyla opere edilen ve operasyon sırasında internal inguinal ring’den kanal içine doğru protüde olan intraabdominal yerleşimli testis (poliorşik testis) saptanan 7 yaşındaki erkek olgu sunulmuştur. Preoperatif dönemde fizik muayenede her iki testis skrotumda ve normal boyutlarda saptanmıştır. Poliorşik testis normalden küçük ve skrotuma inişe izin vermeyecek yükseklikte olduğu için orşiektomi yapılmıştır. Hastanın bir yıllık izlemi normaldir.

Sonuç olarak, orşiopeksi ya da orşiektomi yapılmasına karar vermede cerrahın gözlemleri ve deneyimi çok önemlidir. Hipoplazik testisler lokalizasyonu da göz önüne alınarak çıkarılabilir. Eğer şüpheli bir kitle imajı varsa ve biopside malignite şüphesi taşıyorsa poliorşik testisler kesinlikle çıkarılmalıdır.

Bu çalışma 5-7 Nisan 2012 tarihlerinde Bursa’da yapılan 3. Ulusal Pediatrik Üroloji Kongresi’nde poster olarak sunulmuştur.