Turkish Journal of Pediatric Surgery

Mahmut Güzel, Mustafa Küçükaydın

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Kayseri

Anahtar Kelimeler: Hirschsprung hastalığı, endorektal pullthrough

Özet

Amaç: Bu çalışmada, Hirschsprung hastalığının (HH) tedavisinde, transanal endorektal pull through (TEP) ve laparoskopi yardımlı transanal endorektal pull through (LYTEP) yöntemlerinin sonuçları karşılaştırıldı.

Yöntemler: Endorektal pullthrough yapılan 47 Hirschsprung hastası, uygulanan ameliyat yöntemlerine göre iki gruba ayrıldı ve sonuçları birbiriyle karşılaştırıldı. Grup I’de 25 hasta (17 erkek, 8 kız) vardı ve yaş dağılımı 12-40 gün (ortalama 24 gün) olup, Nisan 2000-Nisan 2005 tarihleri arasında TEP ile ameliyat edilmişlerdi. Grup II’de 22 hasta (15 erkek, 7 kız) vardı. Bu grupta yaş dağılımı 10–60 gün (ortalama 32 gün) olup, Mayıs 2005-Ocak 2009 tarihleri arasında LYTEP yöntemi ile ameliyat edilmişlerdi. Hastaların cinsiyetleri, başvuru ve ameliyat anındaki yaşları, ameliyat süreleri, kan transfüzyon gereksinimleri, hastanede kalma süreleri, perianal ekskoriasyon, anal dilatasyon sayıları, ameliyat sonrası erken ve geç dönem dışkılama sayıları ve Krickenberg kriterlerine göre kontinans durumları incelendi. Bulguların analizi SPSS 15.0 programı, normal dağılıma uygunluk sınaması ise Shapiro-Wilk testi ile yapıldı. Nitel değişkenler için ki-kare testi, nicel değişkenler için Mann-Whitney U testi kullanıldı. P değerinin 0.05’ten küçük olması anlamlı kabul edildi.

Bulgular: Her iki grup arasında yaş ve cinsiyet farklı değildi. Ameliyat süresi ve kan transfüzyon gereksinimi Grup II’de daha azdı. Hastanede kalma süreleri, erken ve geç dönemde spontan dışkılama sayıları açısından da gruplar arasında fark yoktu. Her iki grupta da ameliyata bağlı bağırsak yapışıklığı tespit edilmedi. Perianal ekskoriasyon açısından gruplar arasında fark yok iken, anal dilatasyon sayısı Grup II’de anlamlı şekilde daha azdı. Her iki grubun kontinans sonuçları iyi ve benzer özellikte idi.

Sonuç: Fonksiyonel sonuçlar açısından her iki grup arasında benzerlik olmasına rağmen, LYTEP’in TEP’e göre; ameliyat süresinin daha kısa, kanama miktarının daha düşük, dilatasyon gereksiniminin daha az olması gibi üstünlükleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlar ışığında HH’nın tedavisinde LYTEP yönteminin, TEP ameliyatına göre daha tercih edilebilir olduğunu düşünüyoruz.