Çocuklarda yabancı cisim aspirasyonunda sanal bronkoskopi deneyimimiz
Tugay Tartar 1, Ahmet Kazez 1, M. Ruhi Onur 2, A. Kürşad Poyraz 2, Mehmet Saraç 3, Ünal Bakal 4, Yunus Çolakoğlu 1, Fikret Ersöz 1, M. Tamer Gürbaz 1
1Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi ve Radyodiagnostik, Elazığ, Tunceli
2Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalları, Elazığ, Tunceli
3Adıyaman Devlet Hastaneleri Çocuk Cerrahisi Klinikleri
Anahtar Kelimeler: Yabancı cisim, aspirasyon, bronkoskopi
Özet
Amaç: Yabancı cisim aspirasyonu (YCA) şüphesiyle sanal ve rijid bronkoskopi yapılan olguları geriye dönük inceleyerek, deneyimlerimizi paylaşmak.
Yöntem: Bir üniversite hastanesinde, 2006-2010 yılları arasında YCA şüphesi ile bronkoskopi yapılan olgular; yaş, cinsiyet, yakınmaları, muayene bulguları, YCA öyküsünün varlığı, akciğer grafisi bulgusu, sanal bronkoskopi (SB) bulgusu, yabancı cismin niteliği, çıkarıldığı yer ve komplikasyonları değerlendirildi.
Bulgular: YCA şüpheli 24’ü (% 56) erkek, 19’u (% 44) kız 43 çocuk değerlendirildi. Ortalama yaş 29 ay (1-168 ay) olup, 36 olgu (% 84) 3 yaşın altındaydı. En sık başvuru yakınması öksürük, fizik muayene bulgusu ilgili tarafta akciğer seslerinin azalmış olması ve en sık radyolojik bulgu ise obstrüktif amfizemdi. On dört hastada (% 33) radyolojik görünüm normaldi. En sık ayçekirdeği aspire edilmişti (% 24). Yabancı cisimler % 44 oranında sağ ana bronşta tespit edildi. Öyküsü negatif olan 4 YCA şüpheli olgu da dahil, SB yapılan 11 hastanın tamamında yabancı cisim belirlendi. Aspirasyon öyküsü pozitif olan 31 olgunun tamamında YCA saptanırken, öyküsü negatif olan 12 olgunun 10’unda (% 83) YCA saptandı. Bir olgu kaybedildi (% 2.5).
Sonuç: YCA’lar 3 yaş altı çocuklarda daha sık görülmektedir. Aspirasyon öyküsü şüpheli ve radyolojik bulguları yeterli olmayan olgularda SB, tanıya önemli katkılar sağlamaktadır. Tanı şüphesi bulunmayan olgularda ise SB’nin, yüksek radyasyon nedeni ile yapılmamasını önermekteyiz.