Turkish Journal of Pediatric Surgery

Erdal TÜRK

Denizli Devlet Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Denizli

Anahtar Kelimeler: Sünnet, sünnetçi, lokal anestezi, genel anestezi

Özet

Giriş: Ülkemizde dini inançların bir gereği olarak uygulanan sünnet, özellikle yaz tatili dönemlerinde artan talepler nedeniyle Çocuk Cerrahisi Polikliniklerinde yoğunluğa neden olmakta, maalesef bu taleplerin tamamı da uzman hekimlerce karşılanamamaktadır. Bu durumda olgular yeterli tıbbi donanımı olmayan ve “sünnetçi” olarak isimlendirilen kişilerce uygunsuz koşullarda sünnet edilebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, devlet hastanelerinde çalışan Çocuk Cerrahlarına alternatif bir çözüm önerisi sunmaktır.

Gereç ve Yöntem: Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Polikliniği’ne sünnet olma isteğiyle başvuran olgular iki gruba ayrıldılar. Altı yaş ve üstünde iletişime rahat geçebilen çocuklar lokal anestezi, 0-6 yaş arası ile iletişim kurmayan, ürkek 6 yaş üstü olgular ve fizik muayenede ek anomali saptanan olgular ise genel anestezi grubunu oluşturdu.

Bulgular: Polikliniğimize 01 Haziran-31 Eylül 2010 tarihleri arasında başvuran 876 olgudan, yaşları 6-17 arasında değişen 676’sı (% 77.2) tek bir çocuk cerrahı ve bu konuda eğitilmiş 2 sağlık memuru yardımıyla lokal anestezi altında, yaşları 0-6 arasında olan 154 olgu (% 17.6) ile, 6 yaşından büyük, uyum sorunu yaşayan 25 olgu (% 2.8) ve fizik muayenede ek anomali saptanan 21 olgu (% 2.4) genel anestezi altında sünnet edildi.

Tartışma: Devlet hastanelerinde çalışan, gönüllü Çocuk Cerrahları benimsedikleri hızlı, pratik ve sağlıklı bir sünnet tekniğini yardımcı personele öğreterek, çok sayıda çocuğu lokal anestezi altında sünnet edebilir.