Turkish Journal of Pediatric Surgery

Mehmet Erdal Memetoğlu 1, Mete Kaya 1, Mehmet Emin Boleken 1, Turan Kanmaz 1, Muharrem Bİtİren 2, Selçuk Yücesan 1

1Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi, Şanlıurfa
2Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalları, Şanlıurfa

Anahtar Kelimeler: Fetal yara iyileşmesi, mekonyum, skar, intrauterin cerrahi

Özet

Amaç: Fetal deride oluşturulan cilt yaralarının iyileşmesine mekonyumlu amniyon sıvısının etkilerini histopatolojik olarak araştırmaktır.

Yöntemler: Yirmi adet gebe Wistar Albino cinsi sıçan her birinde 10 sıçan olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Hamileliğin 16. günü anne sıçanlara laparotomi uygulandı. Histerotomi yapılmadan fetal sıçanların sırt bölgesine cilt-ciltaltı kesi yarası oluşturuldu ve işlem sonunda uterus içine 0,5 mL izotonik süspansiyonu (Kontrol grubu) ve mekonyum süspansiyonu (Deney grubu) verildi. Laparotomileri kapatılan anne sıçanlara 21. gün yine laparotomi uygulandı ve fetal sıçanlar toplandı. Toplanan fetusların sırt yaraları makroskobik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı.

Bulgular: Her iki grupta skar oluşumu gözlenmedi. Deney grubunda (n=34) çok az koyu pigmentasyon dışında iki grup arasında makroskopik olarak fark bulunamadı. Histopatolojik olarak, mekonyum süspansiyonu verilen grupta belirgin mononükleer hücre ve fibroblast infiltrasyonu görüldü. Kontrol grubu (n=32) ile karşılaştırıldığında hücre infiltrasyonu ve doku tepkimesi yönünden aralarında anlamlı fark bulundu (p<0,001).

Sonuç: Çalışmada, mekonyumlu amniyotik sıvının yara iyileşmesi üzerine makroskopik bir etki göstermediği, ancak histopatolojik incelemede önemli enflamasyona neden olduğu gösterilmiştir.