Tekrarlayan trakeoözofageal fistül
Gürsu KIYAN, Birgül KARAASLAN, Halil TUĞTEPE, Tolga E. DAĞLI
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul
Anahtar Kelimeler: Trakeoözofageal fistül, özofagus atrezisi
Özet
Amaç: Tekrarlayan trakeoözofageal fistül (tTÖF) TÖF’lü özofagus atrezisi (ÖA) ameliyatı sonrası gelişebilen bir komplikasyondur. Tekrarlayan TÖF’ün tanısı ve tedavisi halen tartışmalı bir sorun olmaya devam etmektedir.
Gereç ve Yöntem: Ekim 1989 ile Temmuz 2009 tarihleri arasında 10 hasta tTÖF tanısı ile izlenmiş ve tedavi edilmiştir. Çalışmamızda bu olguların klinik özellikleri, tanı ve tedavileri ile ilgili özellikleri geriye dönük olarak irdelenmiştir.
Bulgular: Hastaların altısı erkek, dördü ise kızdı. Ameliyat yaş ortalamaları ise 4.7 yaş idi. Hastaların tümünde solunum yakınmaları, beşinde ise ileri derecede tekrarlayan akciğer enfeksiyonları mevcut idi. Dokuz hastaya floroskopik inceleme yapılmış ve altısında TÖF gösterilebilmiştir. Yedi hastaya endokopi yapılmış ve farklı yöntemlerle fistül gösterilebilmiştir. Üç hastada TÖF endoskopik yöntemle kapatılmaya çalışılmış ve sonuçta tümünde başarısız olunmuştur. Dokuz hastaya torakotomi uygulanmış ve fistül bağlanmıştır. İki hastaya gelişmiş olan akciğer hasarı nedeniyle akciğer rezeksiyonu yapılmıştır. İki hastada TÖF yinelemiş ve yine yapılan ameliyatlar ile düzelmiştir.
Sonuç: Tekrarlayan TÖF ÖA ameliyatı sonrası gelişebilen bir komplikasyondur. Floroskopik inceleme her zaman TÖF’ü gösterememektedir. Endoskopik yöntemler genelde başarılı olsalar da onlarla da her zaman TÖF gösterilememektedir. Bazı hastalarda TÖF erken dönemde gösterilememekte, bazılarında ise geç dönemde gelişmektedir. Tedavi için uyguladığımız endoskopik yöntemler başarısız olmuştur. Tekrarlayan TÖF onarımında açık cerrahi yöntemi önermekteyiz.
* XXVII. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi’nde sunulmuştur, 30 Eylül-3 Ekim 2009