Çocuklarda pil yutma
Kemal AĞENGİN, İrfan KIRIŞTIOĞLU, Arif GÜRPINAR, Hasan DOĞRUYOL
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Bursa
Anahtar Kelimeler: Pil yutma, Disk pil, Özefagus perforasyonu
Özet
Amaç: Çocuklarda pil yutma sıklığı giderek artmaktadır. Yutulan bu piller konservatif olarak izlenebildiği gibi, mıknatıslı sonda, foley sonda, magyll pensi, endoskopi veya cerrahi olarak çıkartılabilir. Bu çalışmada yutulan pillerin tedavisi ile ilgili klinik deneyimlerimiz aktarılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde son 6 yıl içerisinde toplam 37 olgu (10 ay-13 yaş) pil yutma nedeniyle takip edildi. Olguların 14’ü kız, 23’ü erkek idi. Pillerin 5’i kalem (AAA:3 olgu, AA:2 olgu), diğerleri ise düğme şeklinde idi. Direkt filmlerde pillerin 33’ü diafragma altında, 4’ü ise üstünde (özofagus) yerleşmiş olarak izlendi. Olguların 31’i konservatif olarak takip edildi ve piller ortalama 50 saatte (6-210 saat) gastrointestinal (GI) sistemi terk etti. Endoskopi, foley sonda, mıknatıslı sonda, laparatomi ile birer olguya ve magyll pensi ile de iki olguya olmak üzere toplam altı olguya müdahale edildi (% 16). Bir olguda özefagus ve torasik aorta perforasyonuna bağlı ölüm gelişti.
Bulgular ve Sonuç: Yutulan pillerin büyük bir çoğunluğu intestinal sistemi yaklaşık 3 gün içinde sorunsuz olarak terk etmiştir. Az sayıda olguda komplikasyon gelişebilmektedir. Özofagusta ve GI sistemde ilerlemeyen pillere; endoskopi, magyll pensi, mıknatıslı sonda ve foley sonda ile çıkarma veya cerrahi müdahale gerekli olabilir.
3.Uludağ Pediatri Kış Kongresinde sunulmuştur, Bursa, (18-21 Şubat 2007)