Hirschsprung hastalığında tek evreli transanal endorektal pull-through ile evreli Soave ameliyatının karşılaştırılması
Ünal BIÇAKCI, Burak TANDER, Öğünç APAYDIN, Ender ARITÜRK, Rıza RIZALAR, Ferit BERNAY
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Samsun
Anahtar Kelimeler: Tek Evreli Transanal Endorektal Pullthrough, Soave ameliyatı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Hirschsprung hastalığı olan ve tek evreli transanal endorektal pull-through (TAP) yapılan olgular ile aşamalı Soave ameliyatı yapılan olgular karşılaştırıldı.
Gereç ve Yöntem: 2004-2007 tarihleri arasında, Hirschsprung hastalığı tanısı almış olan 41 hastanın (28 erkek, 13 kız) kayıtları geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastalar arasında total kolonik aganglionozis tanısı alan yoktu. Preoperatif ve postoperatif nedenlerle kaybedilen 3 hasta çalışma dışında bırakıldı. Hastaların cinsiyet, cerrahisinin tipi ve hastanede kalış süreleri kaydedildi. Hastaların ailelerine, ameliyatlardan en az altı ay sonra; çocuklarının yaşam kalitesi, dışkılama alışkanlıkları, genel durum, büyüme, beslenme, enterokolit ve karın distansiyonunu sorgulayan bir anket doldurmaları istendi. Sonuçlar, ki-kare ve Fisher’in kesinlik testi kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Hirschsprung tanısı alan 41 hastadan 21’ine TAP, 20’sine ise iki evreli Soave ameliyatı uygulandı. TAP uygulanan hastalarda hastanede kalış süresi ortanca 3 gün, evreli Soave ameliyatı uygulananlarda ise 7 gün olarak bulundu. Tüm hastaların büyüme-gelişme ve beslenme durumları iyiydi. İki cerrahi yöntem arasında, hastaların fonksiyonal sonuçları bakımından bir farklılık saptanmadı. Dışkı inkontinansı, TAP’li olguların ikisinde (% 9.5), evreli Soave yapılanların 5’inde (% 25); enterokolit oranı TAP’li 5 olguda (% 23.8), evreli Soave yapılanlardan 4’ünde (% 20); kabızlık TAP’li ve evreli Soave yapılan birer hastada; günde 5’ten fazla dışkı sayısı TAP’li üç olguda (% 14.2), evreli Soave yapılan 3 olguda (% 15) belirlendi. Bu parameteler açısından iki cerrahi tipi arasında istatistiksel farklılık saptanmadı (p>0,05).
Sonuç: Tek evreli TAP ve iki evreli Soave ameliyatının fonksiyonel sonuçları benzerdir. TAP sonrası hastanede kalış süresinin daha kısa olması ve daha iyi kozmetik sonuçlarının bulunması nedeniyle tek evreli cerrahi çoğu olguda uygun bir yöntemdir. Ayrıca tek evreli TAP operasyonunda, iki evreli Soave’nin diğer evrelerinde oluşabilecek sorunların bulunmaması da bir avantaj olarak kabul edilmelidir.