Deneysel apendektomi modelinde nonabsorbabl polimer klip ve sütür ligasyon etkinliğinin karşılaştırılması
Fatih AKBIYIK 1, Hakan ÇAVUŞOĞLU 2, Derya ERDOĞAN 2
1Ankara Dışkapı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Ankara
2Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Ankara
Anahtar Kelimeler: Laparoskopik apendektomi, polimer klips, sütür ligasyon
Özet
Amaç: Laparoskopik apendektomi sırasında, apendiks güdüğünü kapatmak için endoskopik stapler, endoskopik klip, endoloop, endoskopik karın içi veya dışı düğüm kullanılmaktadır. Bu çalışmada deneysel olarak çekum patlama basıncı ölçümü ile, apendiks güdüğünde laparoskopik olarak kullanılan non-absorbable polimer klips ve sütür ligasyon kullanımının güvenirliliği karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 24 adet Wistar Albino cinsi erişkin rat önce Perfore (P) ve Non-Perfore (NP) olarak iki gruba, sonra bu iki grup, polimer klips (PK) ve Sütür Ligasyon (SL) grubu olarak ikiye ayrılarak kullanılmıştır. Birinci grupta apendektomi sonrası apendisk güdüğüne, 6 ratta polimer klips, altı ratta ise sütür ligasyon kullanıldı. Ardından çekal patlama basıncı ölçüldü. İkinci grupta ise perforasyon oluşturulduktan 24 saat sonra, re-laparatomi ile aynı işlem yapıldı.
Tüm ratlarda vücut ağırlığı, apendiks çapları, işlem süresi ve patlama basıncı kaydedildi.
Bulgular: Non-perfore ve perfore gruptaki denekler kendi içlerinde karşılaştırıldığında, gruptaki ratların vücut ağırlıkları, apendiks çapları ve patlama basınçları arasında anlamlı bir istatistikî fark yoktu. Ancak, işlem süresi NP-PK grubunda belirgin olarak kısa idi. Perfore gruptaki ratların hiçbirinde postoperatif sorun olmadı ve tümü ikinci işleme kadar yaşadı.
Sonuç: Yapılan çalışmada, hem non-perfore hem de perforasyon oluşturulmuş deneklerde, serozal yüzeyin soyulup çekal perforasyon oluşturacak kadar yüksek basınç uygulanmasına rağmen, apendiks güdüğünde herhangi bir sızıntı veya kaçak görülmemiştir. Bu deneysel çalışma, yaygın olarak kullanılan sütür ligasyon yönteminin güvenilirliğini desteklemekte ve polimer klips uygulamasının ise sütür ligasyon kadar güvenilir olduğunu ve operasyon süresini kısaltmakta etkili olduğunu olarak göstermektedir.