Turkish Journal of Pediatric Surgery

Tunç ÖZDEMİR, Tolga OKAY, Ahmet ARIKAN

SB Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, İzmir

Anahtar Kelimeler: Gecikmiş apendektomi, komplikasyon

Özet

Amaç: Apendektominin zamanlaması konusunda tartışmalar devam etmektedir. Çalışmamızda akut apandisitli çocuklarda apendektominin 6-12 saat ertelenmesinin hastanın klinik seyrini olumsuz etkileyip etkilemediği araştırıldı.

Gereç ve Yöntem: Ocak 2000 ile Aralık 2007 tarihleri arasında, apandisit ön tanısı ile kliniğimizde ameliyat edilmiş olan 1.258 hastanın tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Çalışmaya dahil edilmiş olan hastalar, acil servise başvurularından ameliyat odasına alınışlarına kadar geçen süreye göre, başvurudan sonraki ilk 6 saat içinde ameliyat edilenler (308 hasta, Grup 1) ve 6-12 saat kadar geciktirilenler (487 hasta, Grup 2) olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların operasyon süresi, cerrahi yara alanı enfeksiyonu, antibiyotik gereksinimi, analjezik gereksinimi, hastanede kalış süreleri not edildi.

Bulgular: Hasta grupları arasında yaş, cinsiyet ve vücut ağırlığı gibi demografik değişkenler, beyaz küre ve vücut ısısı açısından anlamlı istatistiksel fark görülmedi. Erken ve geç apendektomi yapılan hastaların ameliyat sonrası değerlendirmelerinde komplikasyon oranı yönünden de istatistiksel olarak fark saptanmadı.

Sonuç: Geriye dönük çalışmamızda, hasta verileri incelendiğinde apandisit ön tanısı ile ameliyat kararı verilen ancak çeşitli nedenlerle ameliyatı geciktirilmek zorunda kalınmış olgularda 6-12 saatlik bir gecikme ile yapılan apendektominin, komplikasyon oranını arttırmadığı ve klinik seyrini olumsuz yönde etkilemediği sonucuna varılmıştır.

* Çalışma Avrupa Çocuk Cerrahisi Kongresi’nde sunulmuştur, 18-21 Haziran 2008, İstanbul