Turkish Journal of Pediatric Surgery

Vedat BAKAN, Zafer DOĞAN, Şenol ÖZTÜRK

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalları, Kahramanmaraş

Anahtar Kelimeler: İlioinguinal/iliohipogastrik, sinir bloğu, komplikasyon, çocukluk çağı

Özet

İlioinguinal/iliohipogastrik sinir bloğu, çocuklarda inguinoskrotal bölge ameliyatlarında postoperatif ağrıyı azaltmak için uygulanmaktadır. Geçici femoral sinir paralisizisi İlioinguinal/iliohipogastrik sinir bloğunun bir komplikasyonudur.

2002-2008 yılları arasında yaşları 2-14 arasında değişen kasık bölgesi girişimi yapılan 325 hastada 379 İlioinguinal/iliohipogastrik sinir bloğu yapıldı. İlioinguinal/iliohipogastrik sinir bloğu hastaların tümünde genel anestezi altında ve operasyonların sonunda, % 0.5’lik Bupivacaine ile 0.5 ml/kg, yapıldı. Sağ inguinal herni onarımı yapılan 9 ve 12 yaşında iki hastada femoral sinir paralizisi saptandı. Hastaların yakınmaları ve fizik muayene bulguları 4-6 saatlik gözlemle tamamen düzeldi.

Geçici femoral sinir paralizisi İlioinguinal/iliohipogastrik sinir bloğu sonrası görülebilir. Genelde günübirlik ameliyat yapılan hastalarda izlenebilecek bu yan etki yatak istirahat ile kendiliğinden düzelmektedir. İlioinguinal/iliohipogastrik sinir bloğu sonrası bacakta güçsüzlük olan hastalar bu yan etki açısından bilgilendirilerek taburcu edilebilirler.

* XXVI. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi’nde sunulmuştur 16-18 Haziran 2008, İstanbul