Proksimal jejunal atrezi onarımında seromüsküler şerit çıkarma ve katlama tekniği
Bora SOLMAZ, Erdal KARAKAYA, Gülce HAKGÜDER, Oğuz ATEŞ, Mustafa OLGUNER, Feza M. AKGÜR
Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir
Anahtar Kelimeler: Daraltma jejunoplastisi, proksimal jejunal atrezi, seromüsküler şerit çıkarma ve katlama
Özet
Amaç: İntestinal atrezili olgularda proksimal dilate barsak segmenti ile distal segment arasındaki çap farkı ameliyat sonrası fonksiyonel obstrüksiyona neden olmaktadır. Daraltma hattında anastomoz kaçağı riskini ortadan kaldırmak ve barsak emilim yüzeyini korumak için Kızılcan ve Tanyel tarafından seromuskuler şerit çıkarma ve katlama tekniği tarif edilmiştir. Bu çalışmada, seromüsküler şerit çıkarma ve katlama tekniği uygulanan proksimal jejunal atrezili olguların sonuçlarının sunulması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: 1991-2007 yılları arasında seromüsküler şerit çıkarma ve katlama tekniği ile proksimal jejunal atrezi onarımı yapılan 11 yenidoğanın (7 kız, 4 erkek) kayıtları geriye dönük olarak incelendi.
Bulgular: Ortalama hasta yaşı 35.4±3.4 hafta idi. Grosfeld sınıflamasına göre 2’sinde tip I, 4’ünde tip II ve 5’inde tip III jejunal atrezi saptandı. Ameliyat sırasında ve sonrasında hiçbir komplikasyonla karşılaşılmadı. Hastalar, ameliyat sonrası ortalama 12.7±1.8 günde tam ağızdan beslenmeye başlandılar.
Sonuç: Seromüsküler şerit çıkarma ve katlama tekniği, katlama hattında kaçak riskini ortadan kaldıran ve emilim yüzeyini azaltmadan uygulanabilecek güvenli bir tekniktir. Yöntemin teknik açıdan kolay uygulanabilir olması ve yenidoğanların ameliyat sonrası erken dönemde tam oral beslenmeye geçmesi sebebi ile proksimal jejunal atrezilerin tedavisinde tercih edilebilir.
*XXV. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi’nde sunulmuştur, 2007, İzmir