Distal ileum patolojilerinde prevalvuler anastomoz güvenli midir?
Nihat SEVER, Mehmet Nuri CEVİZCİ, Çetin Ali KARADAĞ, Ali İhsan DOKUCU
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, İstanbul
Anahtar Kelimeler: İncebağırsak patolojileri, anastomoz sorunları, kısa bağırsak
Özet
Amaç: Bugüne kadar birçok cerrah distal ileum patolojilerinde, lümen içi yüksek basınç gerekçesiyle anastomoz güvenliği açısından ileo-ileal anastomozlardan kaçınarak sağ hemikolektomi ve ileotransversostomiyi tercih etmektedir. Biz de bu nedenle çekum ve ileoçakal valve yakın (1-3 cm) patolojilerde valv ve çekum korunarak yapılan anastomozlardaki tecrübemizi paylaşmak istedik.
Gereç ve Yöntem: 2006 yılı içerisinde, yaşları 2 gün ile 13 yaş arasında değişen 6’sı erkek 8 hastada değişik distal ileal patolojilere bağlı olarak (invaginasyon: 2, volvulus: 2, nekrotizan enterokolit : 1, enterik duplikasyon: 1 ve intestinal perforasyon: 2) distal ileum rezeksiyonu gerekti. Mevcut patolojiler ileoçekal valve çok yakın olması ve çekumu içermesi nedeniyle çekuma birincil tamir uygulandı veya valv korunarak prevalvuler ileo-ileal anastomoz gerçekleştirildi.
Bulgular: Hastaların birincil hastalığa bağlı nedenlerle yatış süreleri farklı olmasına karşın, hiçbirinde preçekal anastomoza yönelik cerrahi bir problem yaşanmadı. Hastalarımızın tamamı şifa ile taburcu edildi.
Sonuç: Distal ileal patolojisi olan birçok hastada ileoçekal valvin korunması hayati önem arz edebilir. Buna karşın prevalvuler seviyede yapılan anastomozların güvenirliliği açık değildir. Ancak, bu küçük serimizde elde ettiğimiz sonuçlar ileoçekal valv ve çekumun korunması amacıyla yapılan preçekal anastomozların, temel cerrahi kurallara uyulması koşuluyla güvenli olabileceği konusunda bizi cesaretlendirmektedir.
*XXIV. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi’inde sunulmuştur, 4-8 Kasım 2006 Adana