Konjenital diyafragma hernisinin prenatal tanılaması erken yoğun bakımı sağlar fakat yaşam oranını değiştirmez
Ayşenur CERRAH CELAYİR, Alp GENCE, Cengiz GÜL, Koray PELİN
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İstanbul
Anahtar Kelimeler: Konjenital diyafragma hernisi, prenatal tanı, prenatal tedavi
Özet
Amaç: Polihidramniyos olan ve yirmibeşinci haftadan önce tanı konulan konjenital diyafragma henisi (KDH)’nde midenin toraks içinde yerleşmesi ve mediastende kayma olmasının mortaliteyi olumsuz etkileyen prognostik faktörler olduğu kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, KDH‘li hastalarda tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi ve prenatal tanılamanın prognoz üzerine bir etkisi olup olmadığının araştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2004 ile Eylül 2006 arasında 32 aylık sürede sol KDH tanısıyla kliniğimizde takip edilen 26 yenidoğanın kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Olgular cinsiyet, prenatal tanılama varlığı, tanı konulan gebelik yaşı, doğum şekli ve yeri, tedavi yöntemleri, ameliyat zamanı, ameliyat bulguları, eşlik eden anomaliler, mortalite oranı ve yaşayan olguların son durumları göz önüne alınarak yüzdelik dağılımlarına göre analiz edilmiştir.
Bulgular: 26 yenidoğanın 13’ü prenatal olarak sol KDH tanısı almış olup tüm olgular doğumu takip eden ilk 24 saat içerisinde solunum sıkıntısı nedeniyle mekanik ventilasyona ihtiyaç göstermişlerdi. Yirmialtı yenidoğanın 10’u medikal tedavi altında iken ilk bir kaç saat içerisinde kaybedilmişlerdi; bu 10 olgunun 8’inde prenatal tanı yapılmıştı. Opere edilen 16 olgunun 9’u operasyonu takip eden 48 saat içerisinde kaybedilmiş; kaybedilen bu 9 olgunun sadece 4’ünde prenatal tanı mevcuttu. Kaybedilen bu 9 olgunun üçünde sol diafragma agenezisi saptanmıştı. Opere edilen 16 olgunun 7’si yaşadı ve bu olgulardan sadece bir tanesinde prenatal tanılama mevcuttu. Tüm hastalarda mortalite oranı %73 olarak bulundu. Prenatal tanılı 13 olgudan sadece bir tanesi yaşamaktaydı.
Sonuç: Yoğun klinik ve deneysel çabalara rağmen yenido- ğanlardaki KDH mortalite oranı halen yüksekliğini korumaktadır. KDH’de prenatal dönemde tanı konulmasının postnatal dönemde mortalite oranını azaltmadığı görülmektedir. KDH’li olgularda mortalite oranlarınmı azaltmak için fetal cerrahi girişimlerin yapılması yakın gelecek için planlanmalıdır.
*XXIV. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi’inde sunulmuştur, 2006, Adana