Turkish Journal of Pediatric Surgery

Ergun Ergün, Ufuk Ateş, Kutay Bahadır, Fırat Serttürk, Bahtiyar Mehdi, Gülnur Göllü, Aydın Yağmurlu

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Kasık fıtığı, laparoskopi, nüks, perkütan internal ring sütürasyonu

Özet

Amaç: Laparoskopik kasık fıtığı onarımı çocuk cerrahları tarafından son zamanlarda tercih edilen cerrahi yaklaşım olmuştur. Bu çalışmanın amacı, kasık fıtığı olan çocuklarda açık ve laparoskopik onarımın komplikasyon ve nüks açısından karşılaştırılmasıdır.

Yöntem: Laparoskopik perkütan internal ring süturizasyon (PIRS) tekniği ile ve açık yüksek bağlama yöntemi ile kasık fıtığı ameliyat edilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların dermografik verileri, ameliyat detayları ve ameliyat sonrası görülen komplikasyonları retrospektif olarak tarandı.

Bulgular: Çalışmaya 246 hasta dahil edildi. Hastaların 113’üne laparoskopik kasık fıtığı onarımı, 133’üne açık kasık fıtığı onarımı prosedürü uygulandı. Laparoskopik gruptaki hastaların yaş orta- laması 27.7 ay (1-192 ay) ve açık gruptaki hastaların yaş ortalaması 27,5 ay (1-156 ay) olarak saptandı. Açık ameliyat edilen hastaların 104’üne ameliyat sırasında tanısal laparoskopi ile karşı taraf kontrolü yapıldı ve bu hastaların 33’ünde karşı tarafta fıtık saptanması üzerine karşı taraf kasık fıtığı onarımı yapıldı. Laparoskopik ameliyat edilen hastaların %2,6 (n=3)’sında, açık ameli- yat edilen hastaların ise %3,7 (n=5)’sinde nüks izlendi. Laparoskopik ameliyat edilen hastaların 2’sinde müdahele gerekmeden düzelen hematom ve 1’inde hidrosel görüldü. Açık ameliyat edilen 4 hastada iyatrojenik inmemiş testis ve 1 hidrosel gözlendi. Laparoskopik ameliyat edilen hasta- ların takip süresi 13,2 ay, açık ameliyat edilen hastaların takip süresi 74 aydı.

Sonuç: Laparoskopik kasık fıtığı onarımı; nüks ve komplikasyonlar açısından açık onarım ile karşı- laştırılabilir sonuçlara sahiptir. Nüks ve komplikasyon risklerinde artış olmadan tüm olgularda karşı tarafın değerlendirilebilmesi ve hastaların skarsız ameliyat edilebilmesi laparoskopik yönte- min avantajları olarak sayılabilir.

Atıf vermek için: Ergün E, Ateş U, Bahadır K, et al. Çocuklarda kasık fıtığı onarımında açık teknik ve perkütan internal ring sütürizasyon tekniğinin karşılaştırılması. Çoc. Cer. Derg. 2020;34(3):101-6.