Bebek bezi kullanımı sünnet komplikasyonları üzerine etkili midir?
1Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Üroloji Kliniği, Şanlıurfa, Türkiye
2Kayseri Develi Hatice Muammer Kocatürk Devlet Hastanesi, Kayseri, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Sünnet, komplikasyon, bebek bezi, enfeksiyon
Özet
Amaç: Okul öncesi dönemde sünnet yapılan hastalarda komplikasyonların değerlendirilmesi ve bebek bezi kullanımının sünnet komplikasyonları üzerine etkisinin araştırılması.
Yöntem: Yirmi gün ile 7 yaş arasında, tamamı lokal anestezi altında yapılan 1,669 sünnet olgusu retrospektif olarak incelendi ve hastalar iki gruba ayrıldı. Grup 1 bez kullananlar, Grup 2 ise bez kullanmayanlar olarak belirlendi. Ürogenital patolojiler nedeniyle opere edilip eş seanslı sünnet yapılanlar gruplara dahil edilmedi. Bebek bezi kullanan çocukların sünnet sonrası bez bağlamalarına devam edildi.
Bulgular: Sünnet sonrası en sık görülen komplikasyonun %2,9 ile kanama olduğu görüldü. Enfeksiyon (%2,2), ekimoz (%2,3), cilt yapışıklığı (%1,3), idrar retansiyonu (%0,1), cilt fazlalığısünnet revizyonu (%0,1), meatal stenoz (%0,1) görülen diğer komplikasyonlardı. Grup 1 ve grup 2’de kanama, enfeksiyon, ekimoz, cilt yapışıklığı, idrar retansiyonu, cilt fazlalığı-sünnet revizyonu, meatal stenoz oranı anlamlı (p>0.05) farklılık göstermedi.
Sonuç: Bebek bezi kullanımının sünnet komplikasyonları üzerine etkisi görülmedi.
Atıf vermek için: Demir M, Eren H. Bebek bezi kullanimi sünnet komplikasyonlari üzerine etkili midir? Çoc. Cer. Derg. 2020;34(2):53-7.