Turkish Journal of Pediatric Surgery

Mehmet Ali Özen1, Selçuk Uzuner2, Selim Gökçe3, Mehmet Tekin4, Egemen Eroğlu1, Gökhan Gündoğdu5

1Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
3Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
4Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
5Harvard Tıp Fakültesi, Boston Çocuk Hastanesi, Üroloji Bölümü, Boston

Anahtar Kelimeler: Fundoplikasyon, gastroözofageal reflü, nörolojik bozukluk, nüks, orofaringeal semptomlar

Özet

Amaç: Nissen fundoplikasyon, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) tedavisinde en sık uygulanan cerrahi yöntem olmakla birlikte özellikle nörolojik engelli hastalarda nüks gelişimi sıktır. Manşonun anatomik olarak bozulması klasik tanımlanan şeklidir. Nüks oluşumu için öngörülen risk faktörleri olgu- ların birçoğunda var olmakla birlikte, başarısızlığın patolojisini net olarak açıklayamamaktadır. Çalışmamızda, fundoplikasyon sonrası başarısızlık mekanizmalarını analiz etmeyi amaçladık.

Yöntem: Çalışmaya, Ocak 2011 ile Şubat 2014 arasında fundoplikasyon yapılan GÖRH’li çocuklar dahil edildi. Ameliyat sonrası devam eden reflü semptomları, nüks gastroözofageal reflü hastalığı (nGÖRH) olarak kabul edildi. Cinsiyet, yaş, gelişme geriliği, nörolojik durum, hiatus hernisi, skolyoz, ameliyat yöntemleri, gastrostomi ve orofaringeal semptomlar ile nüks oluşumu arasındaki ilişki araştırıldı. Değişkenler lojistik regresyon analizi ile incelendi.

Bulgular: Çalışmaya 67 çocuk (erkek 40, kız 27) dahil edildi. Ortalama ameliyat yaşı 57,10±52,22 ay, takip süresi 19,64±7,75 ay idi. On altı (%23,8) çocukta nüks reflü saptandı. Nüks olguların baryumlu calışmalarında yalnızca 1 olguda (%6,2) fundoplikasyon manşonu bozulmuş idi. Manşonu sağlam olan 15 hastadan 10’una endoskopik inceleme yapılabildi. Nüks nedeni olarak, 7 olguda gevşek manşon, 3 olguda aralıklı manşon gevşemesi aktiviteleri gözlendi. Gevşek manşon ve aralıklı gevşemenin, sırasıyla ciddi yutma bozukluğu ve öğürme gibi orofarengeal semptomlar ile ilişkili oldugu saptandı.

Sonuç: Nörolojik engeli olan bir kısım hastada anatomik olarak sağlam fundoplikasyon yapıya rağmen, alt özofagus sfinkter relaksasyonlarının devam etmesinin veya gevşek manşon yapısının, hastalarda nüks nedeni olabilecegini varsaymaktayız. Ayrıca bu endoskopik bulguların farklı orofarengeal semp- tomlar ile ilişkisi altta yatan baska bir kompleks nüks mekanizmasını düşündürmektedir. Orofarengeal semptomlar ameliyat öncesinde nüks gelişim riskini öngörmede yararlı olabilir.

Atıf vermek için: Özen MA, Uzuner S, Gökçe S. Nissen Fundoplikasyon sonrası nüks oluşum mekanizmalarının yeniden değerlendirilmesi. Çoc. Cer. Derg. 2019;33(3):105-11.