Turkish Journal of Pediatric Surgery

Sabri Cansaran1, Ayşenur Celayir2, Serdar Moralıoğlu2

1Tokat Devlet Hastanesi, Tokat, Türkiye
2İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Üreteropelvik bileşke obstrüksiyonu, pyeloplasti, minimal invaziv cerrahi, laparoskopik pyeloplasti

Özet

Amaç: Üreteropelvik bileşke obstrüksiyonlarında, hangi yoldan girişim yapılırsa yapılsın, pelvik redüksiyonlu veya redüksiyonsuz pyeloplasti altın standart tedavi yöntemidir. Açık, laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemleriyle pyeloplasti yapılabilmektedir. Bu çalışmada, anterolateral mini lombotomi insizyonu ile opere edilen olgularımızdaki cerrahi sonuçlarımız değerlendirilmiştir.

Yöntem: Nisan 2004-2019 tarihleri arasında, kliniğimizde üreteropelvik bileşke obstrüksiyonu nedeniyle opere edilmiş 153 olgudan anterolateral mini lombotomi insizyonu ile girişim yapılan bir yaş altındaki çocuklar (n:97) çalışmaya dahil edildi. Hastaların kayıtları ameliyat süresi, insizyon büyütme gereksinimi olup olmadığı, drenaj yapılıp yapılmadığı, double-J kateter veya pyelostomi kateteri uygulaması, postoperatif yatış süresi, komplikasyonlar ve sonuçları açısından değerlendirilerek bulgular analiz edildi.

Bulgular: On beş yıllık sürede Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde opere edilen 97 olgunun 16’sı (%16) kız, 81’i (%84) erkekti. Ortalama ameliyat yaşı yenidoğanlarda 18 gün (7 gün-28 gün), infantlarda 4,2 ay (29 gün-11,9 ay) olup hastaların 23’ünde (%24) sağ, 65’inde (%67) sol, 9’unda (%9) bilateral üreteropelvik bileşke obstrüksiyonu mevcuttu. Yüz altı böbrek ünitesinde 2,5-3 cm’lik anterolateral mini lombotomi insizyonu ile Anderson-Hynes pyeloplasti gerçekleştirildi. Hemen tümünde, pelvik redüksiyon sonrası 6/0 veya 7/0 PDS sütürler ile su geçirmez şekilde üreteropelvik anastomoz tamamlandı. Ortalama ameliyat süresi 88 dk.’ydı (60 dk.-120 dk.). Hastalar postoperatif dördüncü saat beslendi. Loja dren konulanlarda, drenler postoperatif ikinci gün alındı; hastalar aynı gün veya üçüncü gün taburcu edildi. Sekiz böbrekte (%8) kullanılan pyelostomi kateterleri ortalama 10. gün (7-15. gün) çıkarılırken, 92 böbrekte (%87) kullanılan double-J kateterler ortalama beşinci haftada (4-6 hafta) sistoskopi ile çıkarıldı ve 80 erkekte sirkümsizyon işlemi de gerçekleştirildi.

Sonuç: Üreteropelvik bileşke obstrüksiyonu cerrahisinde, açık minimal invaziv bir cerrahi yöntem olan anterolateral mini lombotomi insizyonu ile yapılan pyeloplasti kısa ameliyat süresi, düşük komplikasyon oranları, iyi kozmetik sonuçları, kısa hospitalizasyon süresi nedeniyle uygulanabilir ve başarılı bir yöntemdir.

Atıf vermek için: Cansaran S, Celayir A, Moralıoğlu S. Üreteropelvik bileşke obstrüksiyonunda açık minimal invaziv cerrahi: Anterolateral mini lombotomi insizyonu ile ekstraperitoneal yaklaşım. Çoc. Cer. Derg. 2019;33(3):118-25.