Turkish Journal of Pediatric Surgery

Feride Mehmetoğlu

Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Bursa, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Yabancı cisim yutulması, su emen boncuklar, su maymunu, bağırsak tıkanıklığı, çocuk

Özet

Amaç: Türkiye’de su maymunu olarak bilinen, su ve çeşitli sıvılar ile temas ettiğinde büyüyen su emen boncuk (SEB) yutulduğunda gastrointestinal sistem tıkanıklıklarına neden olmaktadır. Bu çalışmada, çocuklarda güncel bir yabancı cisim olan SEB yutulmasının Türkiye ve dünya literatüründeki sonuçlarının karşılaştırılması ve farklılıklarının ortaya konulması amaçlanmıştır.

Yöntem: En çok kullanılan tıbbi veri tabanlarında, SEB yutulması nedeni ile ameliyat edilen olgular yazar, yıl, ülke, yaş, cinsiyet, şikayetlerin başlaması ile hastaneye başvuruya kadar geçen süre, tanı ve uygulanan tedavi açısından analiz edildi.

Bulgular: Dünya’da SEB yutulması nedeni ile ameliyat edilen ilk olgunun yayınlandığı 2011 yılından bugüne kadar toplam 24 olgu bildirilmiştir. Bu olguların tümü iki yaş ve altı olup ince bağırsak tıkanıklığı nedeni ile ameliyat edilmişlerdir. Türkiye’de ise henüz ameliyat edilen olgu bildirilmemiş olup, SEB yutulması ile ilgili çalışma sayısı çok azdır.

Sonuç: Türkiye’de SEB yutulmasına bağlı ameliyat edilen olgu olmamasının nedenleri; SEB’lerin satışının sınırlandırılması ve koruyucu önlemlerin erken alınmış olmasıdır. Türkiye’de SEB’lerin sıklıkla ev dışı alanlarda kullanılması, risk grubundaki çocukların SEB’lere ulaşamaması nedeniyle olgu sayısının az olduğunu veya olguların bildirilmediğini düşündürmektedir.

Atıf vermek için: Mehmetoğlu F. Çocuklarda su emen boncuk yutulması sonuçlarının Türkiye ve dünya literatüründe karşılaştırılması. Çoc. Cer. Derg. 2019;33(3):130-5.