Turkish Journal of Pediatric Surgery

Mehmet Ali Özen, Egemen Eroğlu

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, sünnet, komplikasyonlar

Özet

Amaç: Sünnet prevalansı Türkiye’de neredeyse %100’dür. Bu çalışmanın amacı, geniş bir kohort çalışmada ebeveyn geri bildirimlerini ve sünnetin tıbbi sonuçlarını araştırmaktır.

Yöntem: Çocuklarının sünnetinden sonra ebeveyn görüşlerini araştırmak ve tıbbi düşünceleri belgelemek için bir anket tasarlanmıştır. Anket formu toplam 14 sorudan oluşmaktadır.

Bulgular: Toplam 1.000 çocuğun anketi kaydedildi. Ebeveynler için altta yatan sünnet nedenleri; 1) gelenek-sosyal baskı (n=606), 2) dini inanç (n=132), 3) tıbbi sorunlar (n=125), 4) hijyenik düşünce (n=88) olarak belirlendi. İstatistiksel olarak, yenidoğan sünnetini tercih eden ebeveynlerin memnuniyet oranı anlamlı derecede yüksekti. Sünnet sonrası birinci hafta kontrolünde 66 çocuğun küçük sorunları vardı; 8 çocuğun glans üzerinde kabuklanması, 11’inin ödem ve ekimozu, 47’sinin ise yapışıklığı mevcuttu. Beş çocukta yukarı yönlü idrar akımı mevcuttu. Gömülü penis 34 yenidoğan sünneti sonrasında gelişti ve 3±0,5 yıl sonra gömülü penislerden 16’sı düzeldi. İYE sünnet sonrası 33’ten 3’e düşürüldü.

Sonuç: Gelenek, sünnetin temel nedenidir. Yenidoğan dönemi ve 6 yaş sonrası en sık görülen sünnet yaşlarıydı. Bununla birlikte, ebeveynler, çocukları yenidoğan döneminde sünnet edildiğinde daha mutluydular. Bu dönem ebeveynlerin gözünde sünnet için en uygun zaman olarak görülmektedir. Sünnet sonrası meatal darlık (ağ), yalnızca yenidoğan sünneti sonrasında gelişti ve görülme sıklığı literatürde bildirilenden düşüktür.

Atıf vermek için: Özen MA, Eroğlu E. Sünnetin ebeveyn geri bildirimi ve tıbbi sonuçlar açısından değerlendirilmesi. Çoc. Cer. Derg. 2019;33(2):65-71.