Turkish Journal of Pediatric Surgery

Esra Özçakır1, Serpil Sancar1, Gökhan Cengiz Orcan2, Hakan Erdoğan3, Betül Orhaner3, Ömer Yalçın4, Mete Kaya1

1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim, Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Bursa, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim, Araştırma Hastanesi, Radyoloji Bölümü, Bursa, Türkiye
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim, Araştırma Hastanesi, Çocuk Hastalıkları Kliniği, Bursa, Türkiye
4Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim, Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü, Bursa, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Metanefrik adenom, Wilms tümörü, parsiyel nefrektomi, çocuklarda renal neoplazmlar

Özet

Metanefrik adenomlar (MA) embriyonik metablastemden köken alan iyi huylu renal neoplazmlardır. Nefroblastoma veya Wilms tümörü ile histogenetik bağ olmasına rağmen, çocukluk çağında nadiren görülür. MA’lar genellikle farklı endikasyonlar için yapılan görüntüleme çalışmalarında rastlantısal olarak saptanır. Bazen malign renal tümör olarak yanlış tanı ile stres oluşturabilir ve gereğinden fazla cerrahi girişime neden olabilir. Bu makalede, parsiyel nefrektomi yaptığımız MA’lu 3 yaşındaki kız hastayı sunduk. Nadir görülen MA’un tanısal zorlukları ve takip özelliklerine odaklanarak, önerilen tedavi girişimlerini tartıştık.

Atıf vermek için: Özçakır E, Sancar S, Orcan GC ve ark. Parsiyel nefrektomi ile tedavi edilen metanefrik adenom: Bir olgu sunumu. Çoc. Cer. Derg. 2019;33(1):31-5.

36th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association and 3rd Annual Congress of IPEG-MEC etkinliğinde bildiri olarak sunulmuş.