Turkish Journal of Pediatric Surgery

Ahsen KARAGÖZLÜ AKGÜL1, Ahmet ARIKAN2

1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Van, Türkiye
2Özel Tınaztepe Hastanesi, İzmir, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Metakran, kontralateral, inguinal, herni

Özet

Amaç: Tek taraflı inguinal herni ile başvuran çocuk hastalarda daha sonra gelişen kontralateral inguinal herni, gerek insidans gerekse yaklaşım açısından halen çocuk cerrahisinde tartışma konusudur.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, kliniğimizde 2001 yılında unilateral herni tanısıyla ameliyat olan hastalar geriye dönük olarak listelendi ve hastalara ulaşılarak geçen 9 yıllık süreç içinde gelişen metakran herni insidansı değerlendirildi.

Bulgular: Kliniğimizde 2001 yılında opere olmuş hastaların 740’ı tek taraflı, 48’i bilateraldi. Tek taraflı hastaların 517’sine ulaşıldı ve alınan veriler sonucunda metakran herni insidansı %15.1 saptandı. Metakran herni insidansına başlangıçtaki semptomatik tarafın (sağ veya sol) ve cinsiyetin etkisinin olmadığı, ancak başlangıçtaki yaşın ise ters olarak etkisinin olduğu gösterildi. Sol inguinal herni ile başvuran erkek hastalarda metakran herni riski %16.2 saptandı. Sağ inguinal herni ile başvuran erkeklerde, sol herni ile başvuran kızlarda ve sağ herni ile başvuran kızlarda bu risk daha düşüktü ve sırasıyla %15, %11,5, %14,5 olarak saptandı (Tablo 2). Bu dört grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.005). En yüksek riskin 1 yaş altındaki hastada %32.1 olduğu saptandı. Medyan metakran herni ortaya çıkma süresi 9 ay olarak saptandı.

Sonuç: Çalışmamızda, cinsiyetin veya semptomatik tarafın bir risk faktörü olmadığı, hastanın yaşının özellikle bir yaş altında olmasının anlamlı bir risk faktörü olduğu ortaya konmuştur. Sonuç olarak, metakran herni insidansı %15.1 saptanmış olup, bu değer rutin karşı taraf eksplorasyonu yapmak için düşük, göz ardı etmek için ise yüksek bir değerdir. Bu nedenle risk faktörlerinin hastayı değerlendirirken göz önüne alınması gerektiğini düşünmekteyiz.