Turkish Journal of Pediatric Surgery

Abdurrahman ÖNEN

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, Diyarbakır, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Çocuk, vezikoüreteral reflü, VUR, tedavi, sistoskopik subüreteral injeksiyon, minimal invazif girişim

Özet

Vezikoüreteral reflü (VUR) ülkemizde çocuklardaki son dönem böbrek hastalığının en sık nedenidir. Ateşli İYE hemen tedavi edilip skar oluşumu önlenmelidir. Yakın dönemdeki teknolojik ilerlemeler çocuklardaki VUR’un tedavi protokolünde dramatik değişikliklere neden olmuş ve daha az invazif endoskopik yaklaşımları popüler hale getirmiştir. Bu nedenle, sistoskopik subüreteral injeksiyon hem medikal tedavinin hem de üreteroneosistostominin yerini almaya başlamıştır. Bu sayede çocukların çoğunda VUR günübirlik olarak kolayca ve başarı ile giderilebilmektedir. Böylece, uzun yıllar boyunca koruyucu antibiyotik verilme gereksinimi ve invazif tetkiklerle sık takip ihtiyacı büyük oranda azalmıştır.

Sistoskopik injeksiyon amacıyla kullanılan pek çok farklı madde vardır. Mevcut tüm materyallerin kısa dönem başarı oranları yüksektir. Uygun seçilmiş olgularda, bebeklerdeki yüksek evreli VUR’lar dahil, sistoskopik subüreteral injeksiyon tedavisi belirgin yararlı olmaktadır. Uzun süreli stabilite gösteren, enjeksiyon yerinde kalıp zaman içinde kaybolmayan materyaller yeğlenmelidir. Başlıca dezavantajı, başarı oranının üreteroneosistostomiden daha düşük olması ve farklı yaklaşımlara göre İSUG ile VUR’un geçtiğinin onaylatılmasının gerekebilmesidir. Subüreteral injeksiyon materyalinin fazla tutulmasına bağlı olarak nadir de olsa obstrüksiyonlar gelişebilir. İnjeksiyon sonrası karşıda kontralateral reflü gözlenebilir. Ayrıca, halen uzun dönem etkileri konusunda yeterli kanıta dayalı veri bulunmamaktadır.