Turkish Journal of Pediatric Surgery

Salih ÇETİNKURŞUN

Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Afyonkarahisar

Anahtar Kelimeler: invajinasyon, ultrasonografi, çocuk

Özet

Amaç: İnvajinasyon, çocukluk yaş grubunda karın ağrısı ve intestinal tıkanmaların sık rastlanan nedenlerinden biridir. Bu çalışmada, bir taşra üniversitesi bünyesinde yer alan kliniğimizde son beş yıllık dönemde karşılaşılan invajinasyon olguları ele alınmış, elde edilen bulgular literatür ışığında irdelenmiştir.

Gereç ve Yöntem: Ocak 2011-Aralık 2015 tarihleri arasında kliniğimizde invajinasyon tanısı ile tedavi gören 40 olgunun kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Olguların demografik özellikleri, yakınmaları, tanı yöntemleri, tedavi biçimi ve klinikte yatış süreleri değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler Kruskal-Wallis testi ve Mann Whitney U testiyle istatistiksel analize tabi tutulmuştur.

Bulgular: Olguların 28’i erkek ve 12’si kız olup, yaş ortalaması 49 ay olarak bulunmuştur. Başvuru yakınmaları, kusma (%80), karın ağrısı (%85), kanlı dışkı çıkarma (%50) ve karında kitle (%45) olarak saptanmıştır. Tüm olgularda tanı için ultrasonografi kullanılmıştır. Az sayıda olguda direkt grafiler ve bilgisayarlı tomografi kullanılmıştır. Operatif girişim 29 olguda uygulanmış iken, son iki yıl içinde 11 olguya hidrostatik redüksiyon tek seferde başarı ile uygulanmıştır. Hiçbir olguda nüks ya da mortalite görülmemiştir.

Sonuç: Genel durumu bozuk ya da peritonit bulguları olan olgular dışında son iki yılda tüm olgulara hidrostatik redüksiyon başarı ile uygulanmıştır. Konuya ilişkin ulusal literatür incelendiğinde eğitim hastaneleri dışında da nonoperatif yöntemlerin tercih edilip, başarılı bir şekilde uygulandığı göze çarpmıştır. Cerrahi girişim, hastaneye çok geç başvuran ve böylece komplike olan olgular ile nonoperatif tedavinin başarısız olduğu olgulara gerekli olmaktadır.