Karın duvarı defektleri: Omfalosel ve gastroşizis
Mesut YAZICI
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Aydın
Anahtar Kelimeler: karın duvarı anomalileri, omfalosel, gastroşizis
Özet
En fazla görülen karın duvarı defektleri omfalosel ve gastroşizistir. Tamir ve yönetimleri multidisipliner uzmanlığa gereksinin gösterir.
Omfalosel göbekte lokalize doğumsal bir karın duvarı anomalisidi., Omfaloselde ince bağırsaklar, kolon, karaciğer, dalak ve gondlar gibi evissere organları örten bir kese vardır.
Gastroşiziste tam kat karın duvarı defekti görülüp genellikle göbek kordonunun sağındadır.
Omalosel yaklaşık 5000’de 1, gastroşizis ise 2500’de 1 doğumda görülür.
Bu anomaliler fetal ultrasonografi ve MRI ile antenatal olarak tanınırlar. Bazı olgularda anne alfafetoproteini (AFP) ve amniotik asetilkolinesteraz seviyeleri yükselebilir.
Omfalosel diğer anomaliler ile birliktedir. Bunlar kardiak, kromozomal, kardiak ve merkezi sinir sistemi anomalileridir. Gastroşizsli hastalarda en fazla birlikte görülen anomali bağırsak atrezisidir.
Bu anomalilerin antenatal ultrasonografi ile tanınır. Antenatal tanı planlı doğuma olanak sağlar ve birlikte ilişkin Defect primer ya da evreli cerrahi yaklaşımla kapatılabilir.
Omfaloselde prognoz birlikte görülen anomalilerin sayı ve şiddetine bağlı iken, gastroşiziste bağırsak zedelenmesinin derecesine bağlıdır.
Anlamlı birlikte anomaliler ve intestinal fonksiyon bozukluğu morbidite ve mortaliye neden olabilir.