Çocuk cerrahları ve WhatsApp: Anlık mesajlaşma yazılımının çocuk cerrahisinde günlük kullanımı ile ilgili ilk izlenimler
Şenol Emre, Rahşan Özcan, Arın Celayir, Sinan Celayir
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul
Anahtar Kelimeler: Çocuk cerrahisi, akıllı telefonlar, iletişim yazılımı, WhatsApp, anlık mesajlaşma
Özet
Amaç: Bir anlık iletişim programı olan WhatsApp sağlık profesyonellerinin günlük rutinlerine girmiştir. WhatsApp’ın birçok avantajına karşılık bazı potansiyel sorunlar da olasıdır. Bu çalışmada, çocuk cerrahları arasında WhatsApp kullanımının sosyal, tıbbi ve günlük kullanım rutinleri ve risk konusundaki düşünceleri araştırılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Katılımcılara 10 ana sorudan oluşan bir anket verilerek WhatsApp kullanımına ilişkin tutumları sorgulandı. Yaş, cinsiyet, mesleki statü, çalışılan kurum, WhatsApp kullanım yöntemi ve bu programın kullanımı ile ilgili avantaj ve dezavantajlara yönelik düşünceleri ve gelecek beklentileri sorgulandı. Veriler SPSS 22.0 kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi.
Bulgular: Elli iki çocuk cerrahı anketi yanıtladı. (K/E: 23/29). Avantaj olarak belirtilen ana noktalar kolay iletişim ve meslektaşlar ile kolay konsültasyon olanağı (n:42) grup mesajları ve hasta hakkında bilgilendirme olanağı (n:34) medikal görüntülerin paylaşımı (n:28) idi. Ana dezavantaj noktaları ise zaman kaybı (n:14) tıbbi, etik ve yasal riskler (n:13) ve özel yaşamın ihlaline yönelik çekinceler idi (n:12).
Sonuç: WhatsApp çocuk cerrahları tarafından günlük kullanımda önemli yer edinmiştir. Bununla birlikte birçok çocuk cerrahı olası bazı riskleri göz ardı etmektedir.