Turkish Journal of Pediatric Surgery

Mehmet Mert, Tunç Özdemir, Ali Sayan, Gökhan Köylüoğlu

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İzmir

Anahtar Kelimeler: Aşırı kilo, çocukluk çağı, laparoskopik kolesistektomi, obezite, safra kesesi taşı, sleeve gastrektomi

Özet

Amaç: Çocuklarda safra kesesi taşları yetişkinlere göre çok daha az görülmektedir. Günümüzde safra kesesi taşı saptanan çocuk sayısı gittikçe artmakta ve genellikle etiyolojide de herhangi bir unsur saptanamamaktadır. Bu çalışmada, kolelitiyazis nedeniyle laparoskopik kolesistektomi yapılmış olan hastalar incelenmiştir.

Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Ocak 2010 ile Mayıs 2017 tarihleri arasında kolelitiyazis nedeniyle laparoskopik kolesistektomi uygulanmış olan hastalar demografik özellikleri, ultrasonografik bulgular, etiyolojik unsurlar ve komplikasyonlar açısından geriye dönük olarak incelenmiştir.

Bulgular: Belirlenen zaman aralığında 42 hastaya kolelitiyazis nedeniyle laparoskopik kolesistektomi uygulanmıştır. Hastaların 24’ü kız, 18’i erkektir. Yaş ortalaması 14’tür (3-17 yaş). Preoperatif ultrasonografide 8 hastada safra kesesinde tek taş görülmüş iken, 34 hastada küçük çoklu taşlar görülmüştür. Etiyolojik araştırmada, üç hastada talasemi, iki hastada hiperkolesterolemi, bir hastada herediter sferositoz, bir hastada da glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği saptanmıştır. Kalan 35 hastanın 12’sinin aşırı kilolu olması dışında özellik yoktur. Ayrıca iki hastada ise morbid obezite nedeniyle sleeve gastrektomi sonrasında kolelitiyazis geliştiği saptanmıştır. Hastaların tümüne laparoskopik kolesistektomi uygulanmıştır. Bir hastada teknik sıkıntılar dolayısı ile açık kolesistektomiye geçilmiştir. Bir hastada ise koledok yaralanması gerçekleşmiş ve bu hastaya Roux-en-Y hepatikojejunostomi uygulanmıştır. Hiçbir hasta kaybedilmemiş ve hastaların uzun dönem takiplerinde sorun yaşanmamıştır.

Sonuç: Çocukluk çağında kolelitiyazis gittikçe artan bir sıklıkla görülmektedir. Beslenme alışkanlıkları ve aşırı kilo etiyolojide etkili görünmektedir. Yetişkin hastalarda olduğu gibi kolelitiyazisli çocuklarda da laparoskopik kolesistektomi güvenli bir cerrahi yöntemdir.