Turkish Journal of Pediatric Surgery

Nazile Ertürk

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Muğla

Anahtar Kelimeler: Multikistik displastik böbrek, vezikoüreteral reflü, prenatal tanı, çocuk

Özet

Amaç: Bu çalışmada, antenatal dönemde tek taraflı multikistik displastik böbrek (MKDB) tanısı almış hastaların sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2007-Aralık 2012 yılları arasında antenatal ultrasonografi (USG) ile MKDB tanısı almış 15 çocuk dâhil edildi. Hastaların tanı alma zamanı, hastalığın postnatal seyri, ek anomali oranları, idrar yolu enfeksiyonu geçirme ve antibiyotik kullanma oranları retrospektif olarak değerlendirildi. Tanılar postnatal dönemde ultrasonografi ile doğrulandı. Hastaların tümüne Tc-99m merkaptoasetil triglisin (MAG 3), 2 hastaya Tc-99m dimerkaptosuksinik asit (DMSA), 7 hastaya ise işeme sistoüretrografisi (İSÜG) tetkiki yapıldı. Hastaların takip süreleri 25 ile 72 ay arasında olmuştur.

Bulgular: Antenatal USG ile MKDB tanısı ortalama 22. gebelik haftasında konulmuştur. Kız-erkek oranı 4/11’di. Dördü sağ, 11’i sol taraf yerleşimliydi. MKDB 7 (%46,6) hastada ilk 4 yıl içinde kaybolmuştur. Bir hastanın (%6,6) böbreğinde %10 küçülme görülmüştür. Hiç bir hastada hipertansiyon ve malignensi görülmemiştir. Bir hastada (%6,6) karşı tarafta 2. derece vezikoüreteral reflü (VUR) tespit edilmiştir. Bir hastada semptomatik üriner sistem enfeksiyonu görülmüştür. Hiçbir hastada renal skar görülmemiştir.

Sonuç: Birçok MKDB zamanla küçülmekte veya kaybolmaktadır. Postnatal detaylı ürolojik ve nefrolojik inceleme yapılması gerekmektedir. Asemptomatik olan hastalar konservatif takip edilebilirler. Semptomatik olanlarda ise klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgulara göre tedavi planı yapılması uygun olacaktır. USG tek taraflı MKDB ile karşı taraf böbrek ve üriner sistem malformasyonlarını tanımlamada güvenli bir şekilde kullanılabilir.