Distal ileum patolojilerinde ileoçekal valve yakın anastomoz ne kadar güvenli?
Tamer Sekmenlİ, Metin Gündüz, İlhan Çİftçİ
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya
Anahtar Kelimeler: İleoçecal valv, ileoileostomi, çocuk
Özet
Amaç: Geçirilmiş operasyon öyküsü olan bir olguda, 7 ay sonrasında bağırsaklar arası brid nedeniyle parsiyel ileal nekroz, ileal rezeksiyon ve terminal ileuma 5 cm mesafede yapılan anastomozun kliniği ve sonuçlarının paylaşımı amaçlanmıştır.
Olgu sunumu: Bir buçuk yaşında erkek olgu gece başlayan karın ağrısı, kusma yakınmalarının giderek artması nedeniyle ailesi tarafından, sabah hastanemiz Çocuk Acil Polikliniğine getirildi. Çekilen ayakta direkt batın grafisinde karın orta hatta yumuşak dokudan oluşan gazsız kitle imajı dikkati çekmekteydi. Batın muayenede hassas, ele gelen ağrılı kitle hissi mevcuttu. Hasta mevcut bulgularla eksplorasyon için operasyona alındı. Operasyonda terminal ileumdan yaklaşık 60 cm’lik bağırsak ansını içine alan ve mezo damarlarını kelepçe gibi sıkan brid bant görüldü, eksize edildi, ılık su kompresiyle 5-10 dk. kadar beklenmesine rağmen, bağırsakların rengi düzelmediğinden, gangrenöz ileal segmentler çıkarıldı. Mevcut toksik tablo da göz önüne alınarak, terminal ileuma yakınlığı 5 cm’lik distal ansla proksimal viabl ileal segment geçici olarak double-barrel ileostomi yapıldı. Preoperatif ağırlığı 14 kg gelen olgu, stomadan aşırı sıvı kaybı nedeniyle pediatrik gastroenteroloji medikal desteğine rağmen, 14 gün sonra 11,5 kg’a düşmesi üzerine, 16. günde olgunun stomasının kapatılmasına karar verildi. Terminal ileuma 5 cm mesafede risk alınarak ileoçekal valvi koruyabilmek amacı ile uç uca anastomoz yapıldı. Postop 12. gün hasta sorunsuz taburcu edildi. Taburcu sonrası 1 ay sonraki kontrolünde kliniği normal olan olgunun, ağırlığı14,5 kg’a geldiği gözlendi.
Sonuç: Operasyon öncesi iyi hazırlanmış ve uygun cerrahi teknik ve malzeme kullanılmış olgularda, terminal ileuma yakın anastomozun klinik olarak sorun çıkarmayacağını, özellikle daha uzun yaşam beklentisi olan çocuklarda, ileoçekal valvin korunarak anastomoz yapılmasının yaşam kalitesini arttıracağını düşünmekteyiz. Konunun daha geniş serilerle desteklenmesi gereklidir.