Çocuk hastalarda hemodiyaliz için AVF’nin uzun dönem sonuçları
Mahir Kırnap, Aydıncan Akdur, Gökhan Moray
Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi, Genel Cerrrahi Kliniği, Ankara
Anahtar Kelimeler: Arteriovenöz fistül, pediatri, hemodializ
Özet
Amaç: Pediatrik hastalarda AVF’ler kronik hemodializ için en iyi venöz erişim yolu olarak değerlendirilebilir. Kronik hemodializ için vasküler erişim şu kriterleri karşılamalıdır: Uzun dönem açık kalma oranı, düşük komplikasyon oranı ve hedeflenen günlük aktiviteye minimum veya müdahale edilebilir etki.
Bu çalışmanın amacı, mikrocerrahi vasküler teknikler kullanımına aday pediatric hastalarda AVF lerin oluşturulmasındaki tecrübemizi cerrahi tekniğe vurgu yaparak bildirmekti.
Gereç ve Yöntem: Haziran 2011 ile şubat 2016 tarihleri arasında merkezimide açılan AVF’ler geriye dönük olarak değerlendirildi. Otuz beş hastaya 40 AVF açıldı. Açılan fistülerin 6’sı snuff box, 21’i radiosefalik, 11’i brakiosefalik, bir brakiobazilik ve biri femoro-femoral AVF. Hastaların yaşları ortalaması 12 (8 ile 14 arasında). AVF’ler paraşüt tekniği kullanılarak 7/0 veya 8/0 prolen suture materyali ile uç yan anastamoz edildi.
Bulgular: Açılan snuff box AVF’in 4’ü (%75), radiosefalik AVF’lerin 19’u (%90), brakiosefalik AVF’lerin 9’u (%81,1), brakiobazilik ve femoro-femoral AVF’lerin %100’ü ameliyat sonrası çalıştı. Bu AVF’lerin ortalama 37 aylık takiplerinde başarı oranı 86,4 bulundu.
Sonuç: Pediatrik hastalara açılan arteriovenöz fistüller literatürdeki erişkin olgularla karşılaştırıldığında başarı oranı benzer bulundu. Biz hastalarımızda mikrocerrahi vasküler teknikleri kullanmamız AVF’lerin başarılı çalışma oranlarını açıklamaktadır.
Son dönem böbrek yetmezliği olan pediatrik hastalarda ilk tercih periton dializidir Bununla birlikte, periton dializi yapılamayan hastalarda mikrocerrahi tekniği ile açılan AVF’ler başarılı bir şekilde uygulanabilir.