Turkish Journal of Pediatric Surgery

Emrah Aydın1, Rahşan Özcan2, İbrahim Adaletlİ2, Ergun Erdoğan1, Gonca Tekant1

1Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul
2Cerrahpaşa Tıp Fakültesi,Radyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Anahtar Kelimeler: Gastroözofageal reflü, 24 saat pH metre, özofagus manometresi, alt özofagus vektör volüm analizi

Özet

Amaç: Çocukluk çağında sık karşılaşılan sorunlardan biri olan gastroözofageal reflü (GÖR) hastalığı tedavi edilmediği takdirde yüksek morbiditeye sahip bir durumdur. Erken dönemde yapılan doğru medikal veya cerrahi müdahaleler hastaların daha yüksek bir yaşam kalitesine sahip olmasını sağlamaktadır. Buradan yola çıkarak hastalara erken dönemde tanı koymayı sağlayacak yöntemler araştırılmıştır. Özofagus manometre çalışmaları, vektör volüm analizi ve 24 saat pH metre çalışmaları günümüzde erişkin popülasyonunda olduğu kadar çocuklarda da kullanımı yaygınlaşmaktadır. Çalışmamızda, bu yöntemlerin GÖR hastalığını göstermede birbirlerine olan üstünlüklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: 2011-2012 yılları arasında hastanemiz Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ve Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı polikliniklerine GÖR şüphesi ile başvuran ve tetkik edilen hastaların dosyalarından 21’i incelenmiştir. Olgular tedavi yöntemine göre değerlendirilmiş ve medikal olarak takip edilen (Grup 1), cerrahi yapılan (Grup 2) ve patoloji saptanmayan (Grup 3) olarak 3 grupta incelenmiştir.

Bulgular: Çalışmaya alınan 21 hastanın 13’ü kız, 8’i erkekti. Hastaların yaş ortalamaları 5.71 (1-16 yıl) yıl idi. Yirmi dört saat pH monitörizasyonu çalışmasında, Grup 1’de reflü semptom endeksi ortalama %48,7, Grup 2’de %42,4 ve Grup 3’te %28,3 olarak bulundu. Özofagus manometre çalışmalarında, alt özofagus sfinkteri basınç farkı Grup 1’de 13,4 cmH2O, Grup 2’de 31,8 cmH2O ve Grup 3’te 4,3 cmH2O olarak bulundu. Olguların vektör volüm analizinde, Grup 1’de vektör volümleri ortalama 96,01 cm3 , Grup 2’de 2398,9 cm3 ve Grup 3’te 196,4 cm3 olarak hesaplandı.

Sonuç: Çocukluk çağında gastroözofageal reflü hastalarının tanısında 24 saat pH monitörizasyonunun etkin sonuç verdiği görülürken, özofagus manometre ve vektör volüm analizi çalışmalarının tanı koymada etkinliği gösterilememiştir.