Çocuklukta ender bir sakrokoksigeal tümör: Nörotekoma
Yusuf Hakan Çavuşoğlu1, Arzu Okur2, Erolcan Sayar3, Özlem Erdem3, Faruk Güçlü Pınarlı2, İbrahim Onur Özen1
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı,Ankara
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı, Ankara
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Ankara
Anahtar Kelimeler: Nörotekoma, sakrokoksigeal bölge, çocuk
Özet
Nörotekoma cildin ender, benign ve asemptomatik tümörüdür. Sıklıkla yüz ve ekstremitelerde görülür. Sakrokoksigeal bölge bu tümörler için alışıldık olmayan bir bölgedir.
Sekiz buçuk aylık kız hastada abdominopelvik ultrasonda sol adneksial lojda 4x2.3 cm boyutlarında kistik kitle tespit edilmişti. Muayenesinde GD iyi, olduğu, rektal tuşesinde rektum ile sakrum arasında, bilobule, kist imajı veren, parmakla üst ucuna uzanılabilen kitle dışında patolojik bulgusu yoktu. Çekilen alt batın BT’sinde presakral alanda 42x49x46 mm boyutlarında rektumu öne iten, bilobule kistik kitle olduğu, spinal kanal ve tekal kese ile ilişkisi olmadığı saptanmış ve ön tanı olarak kistik teratom düşünülmüştü. GAA posterosagital insizyonla opere edilen hastada presakral bölgede, sakrum ve koksiksin önüne yapışık, bilobule kistik kitle vardı. Her iki kist koksiks ile beraber total çıkartıldı. Patoloji sonucu nörotekoma olarak geldi. Kurulda tartışılan hastanın tedavisiz takibine karar verildi.
Ölü doğanlar da dâhil edilince yenidoğanın en sık tümörü sakrokoksigeal teratomlardır. Yenidoğan ve bebeklik çağındaki sakrokoksigeal kitlelerin ayrıcı tanısında esas olarak meningoselin dışında lenfanjiom, lipom, mekonyum psödokisti, rektal duplikasyon ve diğer bazı ender durumlar göz önüne alınmalıdır.
Nörotekoma periferik sinir kılıfından köken alan, tüm yaş gruplarında görülebilen ender bir benign tümördür. Sıklıkla baş boyun ve üst ekstremitelerde görülür. Neurotekomanın tedavisi total eksizyondur. Total eksizyon hemen her zaman tedavi edici olsa da nüks gösteren olgular da vardır. Sakrokoksigeal bölgede daha önce yalnızca bir olguda bildirilmiş olup, total çıkartılmadan sonra nüks görülmeden takip edilmiştir.
Çocukluk çağında sakrokoksigeal bölgede daha önce yalnızca bir kere raporlanmış nörotekoma olgusu sunulmuştur.