Turkish Journal of Pediatric Surgery

Egemen Eroğlu, Gökhan Gündoğdu

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul

Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, over, kist, laparoskopi

Özet

Amaç: Over kistleri radyolojik görüntüleme tekniklerindeki gelişmelere bağlı olarak antenatal dönemde daha sık saptanmaktadırlar. Bu kistler doğum öncesi veya sonrasında çoğunlukla asemptomatik olmakla birlikte bazen torsiyon veya kist içerisine kanama organ kaybına neden olabilir. Bu çalışmada yenidoğan over kistlerinde erken laparoskopik cerrahi tedavinin over korunmasına etkisi değerlendirilmiştir.

Gereç ve Yöntem: Son 4 yılda, çapı 5 cm ve üzeri over kisti tanılı hastaların kayıtları geriye dönük olarak incelenmiş, yaş, kist çapı, ultrasonografik kist yapısı, tedavi yöntemi, cerrahi yaşı, yatış süresi ve takip sonuçları değerlendirilmiştir.

Bulgular: Ocak 2010 ve Eylül 2014 tarihleri arası 6 yenidoğan büyük over kisti nedeni ameliyat edilmiştir. Olguların hepsi antenatal olarak 35 ve 38. gestasyonel haftada (ortalama 36.8±1.3 hafta) saptanmıştır. Ultrasonografide kistlerden üçü basit üçü komplike kist olarak rapor edilmiştir. Basit kistlerde ortalama 6.2±1.4 günlük iken laparoskopi yardımlı kistektomi yapılmış, diğer üç hastaya ise ortalama 10±2.1 günlük iken laparoskopi yardımlı ooferektomi yapılmıştır. Ortalama cerrahi süre 23±5 dk.’dır. Ortalama yatış süresi 23.7 (23.7±5.8) saattir ve operasyon sonrası sorunsuz seyretmiştir. Örneklerin histopatolojisi over folikül kisti ile uyumlu olarak raporlanmıştır.

Sonuç: Sonuçta, beş santimetreden büyük antenatal over kistlerinde tanı konulduğu anda çocuk cerrahıyla konsulte edilmeli, son hedef olan over dokusunun korunması amacına ulaşabilmek için, doğumun hemen akabinde hızla erken girişim yapılmalıdır. Laparoskopi yardımlı yaklaşım güvenli, kısa ve çok kolay bir cerrahi olarak tercih edilebilir.