Turkish Journal of Pediatric Surgery

Sevgi Büyükbeşe Sarsu1, Kamil Şahin2, Fatma Saraç3

1Gaziantep Çocuk Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Gaziantep
2Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kliniği, İstanbul
3Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İstanbul

Anahtar Kelimeler: Lidokain-prilokain krem, methemoglobinemi, yanık, çocukluk çağı

Özet

Yanıklar, çocukluk yaş grubunun en sık görülen kazalarındandır ve ölüme neden olabilir. Methemoglobin, iki değerlikli hem demirinin okside olup, üç değerlikli duruma geçmesidir. Methemoglobinemi, dokulara yeterli oksijen taşınmasını engelleyip, siyanoza neden olan hematolojik bir hastalıktır. Primer ve sekonder nedenlere bağlı olabilir. Yanıklı hastalara lokal anestezik olarak uygulanan lidokain-prilokain içeren krem sonrası gelişen bir sekonder methemoglobinemi olgusunu, konuya dikkat çekip farkındalık yaratmak için sunmayı uygun bulduk.

Siyanozu olan 1 yaşındaki erkek hasta, vücudunun yaklaşık %20’sinde, alt ekstremite yanığı yakınması ile acil ünitesine kabul edildi. Kardiyak, akciğer patolojileri ekarte edilmiş ve kesin tanı plazma methemoglobin düzeyinin yüksek bulunması ile konulmuştur. Hastaya intravenöz metilen mavisi ve askorbik asit uygulanmıştır.

Yanık hastalarında lidokain prilokain lokal anesteziği uygulanması sakıncalı sonuçlar yol açabilir. Küçük çocuklarda ve geniş yüzeye uygulanması methemoglobinemi gelişim riskini ve derecesini artırmaktadır. Yanıklı çocuk hastalarda lokal anestezik kremler kullanılmamalıdır. Gerek transdermal ve gerek subkutan lokal anestezik kullanımında, methemoglobinemi komplikasyonu akılda tutulmalıdır.