Turkish Journal of Pediatric Surgery

Burak Tander, Ünal Bıçakcı, Mithat Günaydın, Rıza Rızalar, Ender Arıtürk, Ferit Bernay

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Samsun

Anahtar Kelimeler: probleme dayalı öğretim, çocuk cerrahisi, temel tıp bilimleri

Özet

Amaç: Bu çalışmada, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nın, fakültemizde lisans eğitim sistemi olan probleme dayalı öğretim (PDÖ) uygulamalarında, eğitimine katkılarının araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntemler: Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyelerinin ne düzeyde katkılarının bulunduğunun değerlendirilmesi amacıyla, senaryolar ile bloklarda ve kurullarda görevli öğretim üyelerinin katkıları gözden geçirildi. Klinik senaryoların içinde çocuk cerrahisinin yer aldığı senaryoların yıllara ve dönemlere göre dağılımı değerlendirildi.

Bulgular: Son 6 yıllık dönemde Dönem I ve Dönem III’te ikişer blokta çocuk cerrahisi ile ilgili senaryoların işlendiği belirlendi. Üç dönemdeki toplam 21 bloğun 8 (% 38)’inde çocuk cerrahisi anabilim dalı katkı yapabilmektedir. Senaryo düzeyinde katkı yaptığı bloklardaki toplam 68 senaryonun 25’inde (% 36.8) çocuk cerrahisi senaryo yazımına doğrudan katkıda bulunmuştur. Fakültemizde 40 anabilim dalı vardır ve anabilim dalımız PDÖ’de en fazla katkı yapan bölümlerden biri olmuştur. Yine aynı zaman döneminde 3 blokta “program kurulu” ve “ölçme değerlendirme kurulu” anabilim dalımız öğretim üyeleri görev almıştır.

Sonuç: Çocuk cerrahisi, kapsadığı alanların verdiği avantajla, tıp eğitiminin yalnızca klinik bölümü olan ikinci yarısında değil; temel tıp eğitiminde de önemli eğitici rol oynamaktadır.