Turkish Journal of Pediatric Surgery

Özlem Boybeyi1, Teoman Apan2, Yasemin Dere Günal1, Mustafa Kemal Aslan1, Tutku Soyer3

1Kırıkkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Kırıkkale
2Kırıkkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi,Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Kırıkkale
3Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Ankara

Anahtar Kelimeler: Anti-bakteriyel etki, enürezis, in vitro

Özet

Amaç: Enürezis tedavisinde sıkça kullanılan desmopressin (DP), oxybutinin (OX), imipramin (IP) ve “doksazosin”in (DX) antibakteriyel etkinliğini in vitro değerlendirmek amacıyla bir çalışma planlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırmaya dâhil edilen ilaçlar Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa, Staphylococcus aureus ve Staphylococcus “epidermidis”e karşı antibakteriyel etkinlikleri değerlendirilmek üzere brain hearth broth (BH) ve serum fizyolojik (SF) içeren steril tüplere dağıtılmıştır. BH içindeki örnekler 6 gün, SF içindeki örnekler 20 gün boyunca takip edilmiştir. İlaçlarının antibakteriyel etkileri in vitro Time kill Metoduna göre belirlenmiştir. Koloni sayıları CFU birim olarak ve bakteri büyüme eğrileri şeklinde değerlendirilmiştir.

Bulgular: BH agarda yapılan ekimlerde tüm bakteriler için ilaçların bakteri üremesine etkisi olmadığı gözlendi. E.coli ekilmiş SF’e DP, DX ve IP eklendiğinde bakteri üremesinin önce arttığı, 5. gün ise azaldığı gözlendi. İlaç içermeyen SF içindeki E. coli büyümesinin ise 5. günde devam ettiği görüldü. S. epidermidis ekilmiş SF’de DX ve IP eklendiğinde büyümenin önce artıp sonra azaldığı gözlendi. P. aeruginosa ekilmiş SF’de tüm ilaçlarla ve ilaçsız ortamda bakteri büyümesinin giderek arttığı görüldü.

Sonuç: DP, DX ve IP, E.coli’nin SF içinde in vitro üremesini 5. günde azaltmakta ancak tamamen önlememektedir. Enürezis tedavisinde kullanılan ilaçların bizim çalışmamızda kullanılan bakterilere karşı belirgin bir antibakteriyal etkilerinin olmadığı görülmüştür.